'Boiling Frog': toneelgroep Reintje spiegelt het leven zoals het te vaak is (fotoalbum)

vrijdag 22 apr 2016

Gooi je een kikker in kokend water en hij zal er probreren uitspringen, maar zet je hem in koud water dat je langzaam tot zijn kookpunt brengt en de kikker blijft rustig zitten tot hij kookt en sterft. Da's kort samengevat het 'boiling frog syndroom'. Vertaal je dit naar het leven van elke dag in deze wereld van bankencrisissen, corruptie, politieke onverantwoordelijkheid ... en de vergelijking is snel getrokken. We laten ons allemaal ringeloren, beetnemen misbruiken en misleiden, langzaam en in kleine stapjes zodat we uiteindelijk wel gefrustreerd geraken en knettergek worden maar zonder het zelf echt te merken, uitgeperst tot we ons compleet verliezen en onherkenbaar ons eigen drama binnenrollen. De wereld kookt over en wij zitten er als versteend naar te kijken.

Hoopgevend kan je dit werk van de Vlaamse auteur, Peter De Graef, niet noemen. Hij schreef het vijf jaar geleden en de wereld is er sindsdien zeker niet op verbeterd. Regisseur Jan Vanderstraeten heeft het zichzelf en zijn acteurs zeker niet gemakkelijk gemaakt met deze 'Boiling Frog'. De hoeveelheid tekst die Aurélie Vanstallen,  Hilde Delplancke, Paula Muyldermans, Patrick Charlier, Vic Claes en Wim Nevens te verwerken kregen, is een atletische topprestatie op zich. Hoeveel energie heeft een mens? Maar de charme van dit stuk ligt zonder twijfel in de wijze waarop de acteurs hun eigen personage geloofwaardig neerzetten, van begin tot einde. Geen evidentie en de zachte hand van de geduldige maar zelfzekere regisseur is duidelijk merkbaar. Hier is uren, dagen en maanden aan gewerkt als aan een ingewikkelde puzzel van duizenden stukjes die uiteindelijk op de juiste plek terecht zijn gekomen.

'Boiling Frog', laat ons eerlijk zijn, is geen gemakkelijk toneelstuk. Integendeel, je wordt als toeschouwer urenlang onderdompeld in filosofische denkwerelden waar je moeiteloos in verloren loopt. Van de acteurs mag dan wel een bijzonder inspanning gevraagd worden, de toeschouwer ontsnapt er ook niet aan. Verwacht je niet aan een avondje totale ontspanning want daar is dit stuk niet voor geschreven. 'Boiling Frog' zet je een spiegel van het leven voor, laag per laag, patroon per patroon. Beelden die je mee naar huis neemt en die nog wel een tijdje zullen nawerken want stof tot nadenken zit er genoeg in.

Niet iedereen zal deze nieuwe productie van Reintje smaken maar wie geregeld in een theater zit, kan niet  anders dan met bewondering kijken naar de manier waarop de acteurs een uitzonderlijke en doorleefde prestatie hebben neergezet.  Op geen enkel moment dreigt het verhaal als een pudding in elkaar te zakken. De drive blijft erin. Gelukkig schakelt het tweede deel nog een versnelling hoger en krijgt het verhaal een aaneenschakeling van onverwachte wendingen, tot de laatste minuut. Respect! Deze Hoeilaartse productie moet je zien.

Of Peter De Graef een meesterwerk geschreven heeft? Dat hoor je ons niet zeggen, maar dat toneelgroep Reintje er het maximum heeft uitgehaald, dat wel! Een dikke proficat aan de regisseur en de acteurs die na de voorstelling van zaterdagavond echt wel een paar weken platte rust verdienen.

Reintje speelt 'Boiiling Frog' nog, vanavond vrijdag en zaterdagavond om 20uur in het GC FElix Sohie. Er zijn nog kaarten dus ..., waar wacht je op?

Foto's: JanVA

Voor meer info over Reintje, klik hier!