In memoriam 'Sara Muyldermans'

donderdag 24 aug 2023

Een eindeloze massa familie en vrienden nam donderdagnamiddag in een ontroerende plechtigheid afscheid van Sara Muyldermans die vorige week vrijdag, 18 augustus, na een slepenede ziekte en een moedige strijd, op 42-jairge leeftijd overleed. Sara had dit afscheid nog mee voorbereid en de muziek gekozen. Hartverwarmende getuigenissen van famileleden en haar beste vriendinnen, gaven een oprecht en mooi overziciht van wat deze prachtige vrouw voor ons allemaal in haar te korte leven betekend heeft. 

Sara verloor haar moeder op dezelfde leeftijd die zij nu had en dit drama heeft haar doorheen de jaren ondanks alles gevormd tot de sterke, altijd positieve vrouw, die het leven met volle goesting omarmde tot en met de laatste dag.  Sara genoot van elke minuut en gaf zich volledig om het leven ook voor iedereen om haar heen zo mooi mogelijk te maken. 

Daarnaast was zijn een bijzonder harde werkster die vooruit wou, en bouwend aan zichzelf haar eigen toekomst in handen nam. Ze hielp waar ze kon en steunde alle verenigingen die bij haar 'De Commerce' kwamen aankloppen. Ze bouwde enthouiast mee aan een levendig en plezant Hoeilaart waarvoor geen moeite teveel was.

Als lid van de Chiro en later ook als leidster was zij een voorbeeld van inzet, verantwoordeljkheid nemen en enthousiasme. Eenmaal Chirist, altijd Chirist zat onvoorwaardellijk in haar levensstijl ingebakken.

Beste Sara, zoals jij de voorbije maanden gevochten hebt voor het leven, is een echte inspiratiebron. Je vroege dood laat ons achter met grote verslagenheid. Mensen als jij hebben we meer dan ooit nodig en je zal dus heel hard gemist worden. Je doet ons vandaag inzien dat we alles uit onszelf moeten halen om elke dag tot een feest te maken van samenhorigheid, niet enkel voor onszelf maar ook voor alle mensen om ons heen. Vriendschap en liefde geven, onvoorwaardelijk maar zonder met ons te laten sollen. Respect! We hopen dat je vandaag op de een of andere manier gevoeld hebt hoeveel je voor zovelen betekend hebt. Voor altijd in ons hart.

Dankbaar voor deze warme afscheidsviering maken wij onze diepste deelneming over aan Louis, Maurice en Rudy en de familie.

Om nog even stil te staan en ode te brengen aan jou, als mooie mens, plaatsen we hieronder een vrije vertaling  van het Engels gedicht 'Epitaph van Merrit Malloy.

 

Wanneer ik sterf

Geef wat er van mij rest weg aan kinderen

En oude mannen die wachten op hun einde.

 

En als je tranen laat

Huil dan voor je broer of zus

Die naast je loopt op straat.

 

Mis je me

Omarm dan eender wie

En schenk hem

Wat je mij zo graag wou geven.

 

Ik wil jou iets achterlaten,

Iets dat beter is dan woorden of geluiden.

 

Zoek me In de mensen

Die ik kende of liefhad,

 

En als je mij niet weg kan geven,

Laat me dan tenminste

Voortleven in je ogen,

Niet in je gedachten.

 

Je kan het meest van me houden

Door handen elkaar te laten aanraken

Huid tegen huid

En door kinderen los te laten

Die hunkeren naar vrijheid.

 

Liefde sterft niet,

mensen wel.

Dus, als wat er van mij overschiet

Liefde is,

Geef me weg.

 

Epitaph (vrije bewerking naar Merrit Malloy)