Rampenoefening niet echt spannend maar wel leerrijk (video)

dinsdag 14 okt 2014
play video

Wie vanavond in het centrum moest zijn, zal er niet hebben kunnen naast kijken. De grote rampenoefening met zo'n 250 effectieven van politie, brandweer, civiele bescherming en gemeentepersoneel zorgde voor een kleurrijk schouwspel. Het scenario was eenvoudig: een autobus en een vrachtwagen met een gevaarlijk chemisch goedje kwamen op het kruispunt van de J.B. Charlierlaan met de J. Jolystraat in aanrijding met een grote ramp tot gevolg.  

Wie als toeschouwer een Hollywoodiaanse avond verwacht had, was er wel aan voor de moeite. Spectaculair was het niet echt maar dat mag je ook niet verwachten van een oefening die vooral diende om de hulpdiensten te leren zich voor dergelijke rampen te organiseren, om ervaring op te doen en de communicatie en samenwerking tussen al die hulpverleners te testen.

Vanaf morgen gaat elke dienst zijn prestaties evalueren zodat de minder vlotte zaken kunnen worden bijgeschaafd. Die waren er uiteraard. Zo evident moet het beheersen van een dergelijke ramp niet zijn. 

Zolang het maar bij oefenen bllijft! 

Video: JanVA