Moet Hoeilaartse Leopold II laan van naam veranderen? (ons voorstel)

dinsdag 16 jun 2020

Sinds Leopold II zich overal in het land in het oog van de storm bevindt, klinken ook bij ons de stemmen alsmaar luider om de sporen van Leopold II uit te wissen. Het gaat eigenlijk om een stuk Brusselse Ring, niet echt een gewone straat, waarlangs een paar huizen staan. Nu zijn er wel wat argumenten om de aanwezigheid van deze 19de eeuwse koning van België uit de publieke ruimte te halen, maar dan liefst wel op een democratische manier. De wet van de straat biedt immers weinig soelaas.

Het schepencollege heeft zich maandag blijkbaar over het onderwerp gebogen en we vermoeden dat de Leopold II laan geen lang leven meer beschoren is. De vraag die daar natuurlijk onmiddellijk uit volgt, is welke nieuwe naam de straat dan moet krijgen.

Het kan bijna niet anders dan eindelijk eens een vrouw worden die haar naam geeft aan het paar tientallen meters vrijgekomen asfalt en uiteraard iemand uit onze eigen Hoeilaartse geschiedenis. 

Maar welke Hoeilaartse komt dan in aanmerking? Daar een antwoord op geven, zal toch wel dat onderzoek vergen al hebben we toch al een tip voor onze beleidsmakers: wat te denken van 'Eugenie Bollue"? Eugenie was de Hoeilaartse vroedvrouw die van 1943 tot 1966 hele generaties kinderen ter wereld heeft gebracht. Honderden waarvan het overgrote deel vandaag nog leeft. Weinig Hoeilaartse vrouwen hebben dag en nacht, in weer en wind, met zo'n warm hart klaargestaan om zoveel Hoeilaartse vreugde ter wereld te brengen. Een foto hebben we nog niet gevonden maar dat komt nog wel.

Het lijkt me een logische keuze en Eugenie verdient het zonder twijfel, al zijn er wel leukere straten om haar naam te geven, meer in het hart van de gemeente.