Dit MOET je gezien hebben! (fotoalbum)

donderdag 08 dec 2016

Wie donderdagavond de première heeft bijgewoond van Reintjes nieuwste productie, "The Broken Circle Breakdown" in een regie van Yoeri Lewijze, was getuige van een uniek stukje Hoeilaartse cultuurgeschiedenis. Zelden zo'n sterke toneelprestatie beleefd. Vanaf de eerste minuut kon je een speld horen vallen. Het publiek liet zich gewillig meevoeren op een rollercoaster van de diepste, menselijke gevoelens van verdriet, boosheid, uitzichtloosheid ...

Elke Van den Wijngaert en Wouter Vanderstraeten - wat een acteurs! - vertelden eenvoudig en complexloos het droevig verhaal van Alabama en Monro die hun 6-jarig kind, Mae Belle, verloren hebben aan kanker en met die pijn, met dat onmetelijke verlies trachten te overleven.  Zij deelden de scène met de Hoeilaartse live-band, Winston Wutu, die het hele stuk overgoot met hemelse bluegrass muziek.

"The Broken Circle Breakdown", waarvan je zeker de filmversie kent met Veerle Baetens, is oorspronkelijk een toneelstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met een ongelooflijk sterke tekst die hard uithaalt naar religie en de fundamentalistische onzin die de mens elke kans op geluk in de weg staat. Een betoog vol woede en onmacht als reactie op het bodemloos lijden na het verlies van een kind.

Wat Elke en Wouter hier hebben neergezet, is een prestatie om u tegen te zeggen. Nooit deed hun verhaal ons denken aan of heimwee krijgen naar de film. Integendeel! De voorstelling was af, in elk detail. Schitterende muziek, mooi klinkend, nooit te luid, vol emotie, perfect gedoseerd, met acteurs die zich volledig smeten ... Alles in balans.  Dat dit op het einde leidde tot een staande ovatie was dan ook niet verwonderlijk en absoluut verdient.

"The Broken Circle Breakdown" is geen mooi en lief verhaal, het confronteert je frontaal met de donkere maar diepmenselijke kant van het leven. En toch is dit een toneelprestatie die je moet gezien hebben want zo vaak krijg je die kans niet om theater van een dergelijke kwaliteit mee te beleven. Iets om als Hoeilander fier op te zijn.

Een dikke porficiat aan de hele ploeg!

Wie de 'Broken Circle Breakdown' nog wil zien, kan vrijdag 8/12 en zaterdag 9/12 terecht in het GC Felix Sohie, telkens om 20u. Tickets zijn te koop bij Mimi's Optiek op het Gemeenteplein.