De 'Gouden Pien' 2018. En de winnaar is ...? (fotoalbum en presentatievideo)

zondag 27 mei 2018
play video

Voor de achtste maal werd zondagvoormiddag, tijdens het groot ontbijt van CD&V de 'Gouden Pien' uitgereikt, de jaarlijkse trofee van verdienste voor mannen, vrouwen en verenigingen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de gemeenschap, lokaal en verder. Er zijn zes categorieën waarvoor niet minder dan 71 personen en 19 verenigingen werden genomineerd door de Hoeilaartse bevolking.

Uit deze longlist kozen de leden van CD&V, samen met de Gouden, Zilveren en Bronzen Piens van de voorbije zeven jaar, de zesmaal drie finalisten.

De proclamatie begon met een moment van stilte voor de vrijdag overleden Germain Borreman (94 jaar), de 'Gouden Pien 2013' in de categorie 'Live Time'. Germain was gedurende vele jaren een sleutelfiguur in het Hoeilaarts sportleven als voorzitter van de voetbalploeg Eendracht Hoeilaart (later met Racing  Hoeilaart gefusioneerd tot het huidige ERCH).

Je kan de volledige presentatie volgen door op de video hierboven te klikken.

Hier is de volledige uitslag van de 'Gouden Pien 2018':

Categorie 'Vrouwen -35 jaar'

10 kandidaten werden genomineerd. Het werd een ongewoon spannende en nipte race voor het goud.

 • Gouden Pien: LISA VANLOO (huidige hoofdleidster van de Chiro en drijvende kracht binnen het kerstmarktcomité)
 • Zilveren Pien: JOKE MUYLDERMANS (voorzitster van de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen, master in de verpleeg- en vroedkunde, vroeger actief bij de Scouts) 
 • Bronzen Pien: ELKE FLAMEY (actief bestuurslid van de Raad voor Lokale Economie, sturende kracht achter 'Ik koop in Hoeilaart' en de 'Dag van de Markt')

V.l.n.r.: Lisa Vanloo, Joke Muyldermans en Elke Flamey.

Categorie "Vrouwen +35 jaar"

13 kandidaten werden genomineerd. Een ex aequo zorgt voor tweemaal zilver en dus geen brons.

 • Gouden Pien: RENNY ROMBOUTS (lid van het comité Druivenfestival, oud kookmoeder, lid van 'De Blauwe Vinken', Ekseeko, oud bestuurslid van Jeugdclub Malpertuus, oud medewerker van Radio Zoniën en gemeentelijk oplosser van logistieke problemen bij evenementen ...)
 • Zilveren Pien 1: MIA SALIMANS (reeds jaren de drijvende kracht achter Samana 'Ziekenzorg' en vrijwiligster bij ERCH Hoeilaart)
 • Zilveren Pien 2: SOFIE STROOBANTS (sfeerbrengster bij de 'Blauwe Vinken', speelde mee in 'De Serristen 2', en is samen met haar echtgenoot, Jan, de uitbaatster van restaurant 'Hof Ten Doore')

V.l.n.r.: Renny Rombouts, Sofie Stroobants en Mia Salimans.

Categorie 'Mannen -35 jaar'

8 kandidaten werden genomineerd. 

 • Gouden Pien: MAARTEN COOSEMANS (oud chiro groepsleider, speelde in 2004 de hoofrol in 'De 7 Sleutels', actief lid van de VZW Doendervolk, verantwoordelijk voor de logistiek)
 • Zilveren Pien: BENNY VANDERVAEREN (houder van het Olympisch diploma "Rio 2016" als jumpingtrainer van de Chinese Olympische Moderne Vijfkamploeg)
 • Bronzen Pien: Nick Demol (huidige hoofdleiding van de scouts en gidsen 'De Korrelaar', drijvende kracht binnen het kerstmarktcomité)

V.l.n.r.: Maarten Coosemans, Benny Vandervaeren en Nick Demol.

Categorie: 'Mannen +35 jaar'

17 kandidaten werden genomineerd. De race om het zilver was bijzonder nipt.

 • Gouden Pien: Wouter Vanderstraeten (zeer talentrijk acteur en regisseur, oud chiroleider, man van het project 'Alternatieve Middelbare School' te Hoeilaart.
 • Zilveren Pien: Peter Terlaeken (dynamisch lid van de 'Blauwe Vinken', vroeger actief in de jeugdwerking, oud-chiroleider, actief bij Ekseeko)
 • Bronzen Pien: Hubert De Rijcke (laatste Hoeilaartse landbouwer op hof Smeyberg, ligt aan de basis van het biovlees uit eigen dorp van de 'Limousin' runderen.

V.l.n.r.: Wouter Vanderstraeten, Peter Terlaeken en, speciaal op verzoek afgebeeld als Limousinrund, Hubert De Rijcke.

Categorie: 'Live Time'

23 kandidaten werden genomineerd. De strijd om het zilver was tot op het laatste moment zeer spannend.

 • Gouden Pien: ROGER DEMAERSCHALK (de bezieler van het ter ziele gegane parochiecentrum 'Het Lindenhof', oud voorzitter van JKAJ, KAJ, ACW, oud bestuurslid KWB, bezieler van  'Het Hele Dorp' en tal van gemeenschapsversterkende initiatieven,deed als vrijwilliger tot voor kort nog aan ziekenvervoer. Roger was Hoeilaartse Parel in 2008)
 • Zilveren Pien: NORBERT VANHERENTALS (laatste en gepensioneerd serrist die nog wekeliijks de markten doet met Hoeilaartse druiven. Oud OCMW-voorzitter)
 • Bronzen Pien: MONIQUE VANDERVAEREN (was voor velen de lievelingspresentatrice op Radio Zoniën, als Everijntje, op zaterdagochtend met het programma 'Het Radiobroodje Vers van de Warme Bakker' van 1980 tot 1998. Zij was ook 10 jaar voorzitster van de ouderraad van de Vrije Basisschool Sint-Clemens, is lid van het dagelijks bestuur van de cultuurraad en bestuurslid van de VZW Zoniën, verantwoordelijk voor de lokale nieuwssite 'Hoeilander.be'.

V.l.n.r.: Roger Demaerschalk, Norbert Vanherentals en Monique Vandervaeren

Categorie: 'Verenigingen en evenementen'

Er waren 17 genomineerden. De strijd om het goud was nipt.

Gouden Pien: TONEELGROEP REINTJE (viert dit jaar de 30ste verjaardag en slaagt er al jaren in zeer mooi producties neer te zetten met jongeren, jongvolwassenen en volwassenen. Onlangs werd de grens nogmaals verlegd met 'The Broken Circle Breakdown', 'De Vrek' en de verjaardagsproductie 'Midzomernachtsdroom'. 

Zilveren Pien: OXFAM WERELDWINKEL (32 jaar geleden opgericht. De organisatie biedt alternatief winkelen aan met een aanbod Fair Trade producten, via de eigen winkel op het gemeenteplein, uitgebaat door vrijwilligers.

Bronzen Pien: NEROROCK (jaarlijks rockfestival tijdens en sterkhouder van het Druivenfestival met steeds een ambitieus programma dat steeds een volle tent trekt. Nerorock draait volledig op vrijwilligers.

V.b.n.o.: Toneelgroep Reintje; Oxfam Wereldwinkel en Nerorock.

Een dikke proficiat!

Een dikke proficiat aan alle genomineerden die Hoeilaart elke dag opnieuw tot een uitzonderlijke plek op deze wereldbol maken. Ook een bijzondere vermelding voor de familie Vanderstraeten. Zowel vader Jan (2016) als dochter Kim (2017) en zonen Wouter (2018) en Sam (2015) zijn nu winnaar van de 'Gouden Pien'. Zich inzetten voor de Hoeilaartse gemeenschap zit duidelijk in de genen en in het goed voorbeeld van de ouders!

De Gouden Pien is een organisatie van CD&V Hoeilaart.

De eregalerij van de acht edities (van 2011 tot 2018)

GOUDEN PIEN categorie vrouw -35 jaar: 

Kim Van Calster (2011) –  Julie Vanstallen (2012) – Sarah Raes (2013) 

Natasha Pierlé (2014) - Lorre Platton (2015) – Sara Muyldermans (2016) - Katharine Tessens (2017) - Lisa Vanloo (2018)

GOUDEN PIEN categorie man -35 jaar: 

Jo Portois (2011) – Raf Deveuster (2012) – Kamiel Van Assche (2013) 

Diederik Kumps (2014)  -  Sam Vanderstraeten (2015) – Martijn Kayaert (2016) - Timothy Rowies (2017) - Maarten Coosemans (2018)

GOUDEN PIEN categorie  vrouw + 35 jaar:  

Marijke De Rudder (2011) – Mieke Vandenbergh (2012) - Chantal Derongé (2013) 

Mia Soret (2014) – Beatrijs Dhont (2015) – Els De Munter (2016) - Kim Vanderstraeten (2017) - Renny Rombouts (2018)

GOUDEN PIEN categorie man + 35 jaar:  

Michel Erkens (2011) – Danny Bombaerts (2012) -  Stefaan Bockstal (2013) 

Ghislain Dewolf (2014) – Johan Vanloo (2015) – Olivier Dewit (2016) - Paul Vandenput (2017) - Wouter Vanderstraeten (2018)

GOUDEN PIEN categorie Life Time: 

Jeanne Vandervaeren (2011) – Jeanine Vanhout (2012) – Germain Borreman (2013) 

Agnes Van Geyseghem (2014) – Bob Walkiers (2015) – Jan Vanderstraeten  (2016) - Jacqueline Brenart (2017) - Roger Demaerschalk (2018)

GOUDEN PIEN categorie vereniging of evenement: 

Ziekenzorg (2011) – Jeugdhuis Phobos (2012) – Davidsfonds (2013) 

De Vrienden van het Lindeke (2014) – De Blauwe Vinken (2015) – Het Hele Dorp (2016) - Doendervolk (2017) - Toneelgroep Reintje (2018)