CD&V Hoeilaart zet ’t Sociaal Kapitaal in voor Akabe (persbericht)

vrijdag 24 jul 2020

Zoals aangekondigd diende CD&V Hoeilaart het voorstel van ’t Sociaal Kapitaal in op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst op 10 juli. Het voorstel hield in dat mensen die hun gemeentelijke waardebonnen van 5 euro voor food en non-food niet wensen te gebruiken deze vrij kunnen schenken aan de Sociale Dienst van de gemeente Hoeilaart zodat deze er mensen mee konden helpen om hun koopkracht extra te stimuleren. CD&V Hoeilaart vindt namelijk dat de 50.000 euro die voorzien werd ter ondersteuning van de middenstand maximaal naar hen moet terugvloeien. Met andere woorden met hetzelfde bedrag kon het gemeentebudget dienen voor zowel de Hoeilaartse middenstand als de koopkracht voor sommige mensen, die een extra duwtje in de rug nodig hebben, te verhogen.

Echter stemde de voltallige meerderheid dit constructieve voorstel weg. “We betreuren dat de meerderheid niet mee stapte in een sociaal project dat de koopkracht voor bepaalde inwoners verhoogt”, aldus Marie-Paul Bockstal die namens CD&V Hoeilaart zetelt in de Bijzonder Comté voor de Sociale Dienst. 

Daarom zal CD&V Hoeilaart het initiatief op eigen houtje organiseren. “We hebben een week goed nagedacht om ons te beraden hoe we ons sociaal project toch kunnen realiseren. Daarom hebben we ons initiële voorstel een beetje moeten aanpassen, maar de idee blijft dezelfde” stelt Youri Vandervaeren, voorzitter van CD&V Hoeilaart. “Mensen die hun waardebonnen niet wensen te gebruiken kunnen deze (anoniem) achterlaten in een centrale postbus in het dorp. Ons gemeenteraadslid Alain Borreman leent met plezier zijn brievenbus voor het goede doel. Natuurlijk kan je ze ook altijd kwijt bij onze mandatarissen of onze CD&V-leden. Wij verzamelen dan de bonnen en schenken deze aan de nieuwe Akabe-werking van de Chiro en Scouts Hoeilaart.”

De Akabe (Anders zijn KAn BEst) is een jeugdbeweging voor kinderen met een beperking. De bedoeling is dat zij tegen begin september kunnen opstarten. Hiervoor waren zij nog op zoek naar extra materiaal. Door deze actie kunnen zij hun opstartmateriaal bij de Hoeilaartse middenstand kopen. “Wij zijn heel blij dat men aan ons heeft gedacht om zo onze opstart mee een duwtje in de rug te geven” zegt Arthur Vanbelle van de Akabe-werking.

“Als deze actie aanslaat willen we gerust bekijken of we nog initiatieven kunnen lanceren onder de naam van ’t Sociaal Kapitaal. Een dorp “maken” doen we allemaal samen en in coronatijd moeten we ons boven het politiek gewoel kunnen plaatsen. We zijn ervan overtuigd dat deze sociale actie mee bijdraagt tot een warm en solidair dorp”, aldus Vandervaeren.

De brievenbus van ’t Sociaal Kapitaal kan je terugvinden op het volgende adres:

Felix Sohiestraat 14 - 1560 Hoeilaart

Recent haalde de Akabe-werking van Hoeilaart nog het VRT nieuws. Je kan via onderstaande link het artikel terugvinden: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/29/chiro-en-scouts-hoeilaart-richten-samen-jeugdbeweging-op-voor-ki/ of https://www.hoeilander.be/nieuws/chiro-en-scouts-bundelen-hun-krachten-v...

Voor meer info over Akabe, kan je ook altijd een mailtje sturen naar: akabehoeilaart@hotmail.com