"11 november"- herdenking drukker bijgewoond dan anders (fotoalbum en video)

dinsdag 11 nov 2014

Op 11 november worden in onze gemeente traditiegetrouw de slachtoffers van Wereldoorlog I, Wereldoorlog II en de Koreaanse oorlog herdacht. De cultuurraad had zich achter deze plechtigheden geschaard om de herdenking wat meer kleur te geven. Het hele weekend al waren er activiteiten zoals de kunst- en geschiedkundige tentoonstellingen en het spektakel 'Ik was 14 in '14'.

De plechtigheden begonnen vanmorgen om 10uur met een eucharistieviering in de Sint-Clemenskerk. Daarna vertrok de stoet naar het kerkhof waar de burgemeester samen met enkele kinderen van de beide scholen, bloemen legde bij de graven van de gesneuvelden, en de 'Last Post' werd geblazen. De burgemeester blunderde wel door de bloemen voor het graf van de gesneuvelde van de Koreaanse oorlog, Arnold Paumen, gewoon te vergeten wat bijzonder pijnlijk was voor de aanwezige familie.

Na de plechtigheid op het kerkhof trok de stoet richting gemeentehuis waar opnieuw bloemen gelegd werden, ditmaal aan de gedenkzuil. Enkele kinderen van de beide scholen lazen zelfgeschreven gedichten voor en ook hier klonk de 'Last Post'. Klaroenist van dienst was telkens Alex Raes van Nero's Muzikanten. Iedereen werd uitgenodigd voor een receptie op het gemeenteehuis waar tegelijkertijd de tentoonstelling van de Heemkundige Kring kon bewonderd worden.

In de namiddag was de wandeclub 'Het Beukennootje' aan zet met een wandeling door Hoeilaart langsheen o.a. enkele straten, vernoemd naar gesneuvelden uit Wereldoorlog I. Een honderdtal wandelliefhebbers kwam op deze schitterende herfstdag opdagen voor een wandeling van een kleine drie uur.

Er zat dus wat meer kleur in de herdenkingsgebeurtenissen van 11 november en dat was, gezien de 100ste verjaardagvan Wereldoorlog I, niet meer dan gepast. Hopelijk kan deze nieuwe dynamiek ook de volgende jaren voor mooie verrassingen zorgen.

 

Klik hier voor een fragment van  de LAST POST door Alex Raes.

BijlageGrootte
PDF icon Preek Wapenstilstand 11-11-2014.pdf86.85 KB