Scherpe bosranden verdwijnen

woensdag 28 nov 2012

Een goede bosrand vormt een geleidelijke overgang van het landschap ‘buiten’ het bos naar de hoogste bomen ‘binnen’. Vandaag zijn de randen van het Zoniënwoud meestal haarscherp en verticaal. Voor de natuur is het beter dat meer randen ‘schuin’ zijn opgebouwd.
In zo’n goede bosrand komen meer struiksoorten tot bloei en vele soorten profiteren ervan: vogels zoals de goudvink maar ook talrijke zangvogels. Bij de insecten zijn de vlinders de opvallendste groep maar ook de bedreigde bijen. De vruchten en zaden zijn ook voor kleine zoogdieren aantrekkelijk. Kortom, een goede bosrand is een zone die er wellicht wat ‘wilder’ uitziet maar krioelt van het leven.
 
RAND SPARREBOS-KARRENBERG BIJT DE SPITS AF
In de jaren die volgen zal op meerdere plaatsen in Zoniën zo’n brede bosrand aangelegd worden. De rand Karrenbergstraat-Sparrebosstraat is een van de eerste locaties. Heel concreet zullen tussen december 2012 en januari 2014 in een zone van zowat 20-30 meter vanaf de straatkant zowat alle bomen gekapt worden.
 
Nadien worden in diezelfde zone een aantal struiksoorten en lager opgroeiende bomen en heesters aangeplant. Vaak zijn dat bloem- of besrijke soorten, voedsel voor vele diersoorten. De weg wordt afgeboord met een haag die eenmaal per jaar wordt geschoren. Dat zal het geheel een meer afgewerkt uiterlijk geven en moet een einde stellen aan het sluikstorten van tuinafval dat soms het straatbeeld ontsiert.
EIND GOED, AL GOED
Van de wandelaars en de bewoners van de Karrenbergstraat en de Sparrebosstraat wordt enig begrip en geduld gevraagd. Gedurende de opeenvolgende werken is hinder niet uit te sluiten en zal het landschap minder aantrekkelijk zijn.
 
Goed nieuws is dat in het voorjaar van 2014 vele Doenders, zowel de schoolkinderen als de bewoners, mee de handen uit de mouwen mogen steken om de nodige aanplantingen te doen. Een barbecue zal de aanleg van de nieuwe rand supergezellig maken.
 
Het eindbeeld is alvast veelbelovend en zal bijdragen aan het terechte label van ‘Europese topnatuur in Vlaanderen’!