Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilanders halen hun gelijk voor de rechter. Foto nemen met leeuwenvlag op 21 juli is geen misdaad!

zaterdag 11 jan 2014

Zaterdag 11 januari - Misschien herinnert u zich ons artikel van 23 juli 2012 over Hoeilanders die op de nationale feestdag, na het nemen van een foto met leeuwenvlag, in de boeien werden geslagen. Na anderhalf jaar heeft de rechter zich uitgesproken over deze dit schandaal. Voor de duidelijkheid nog even het verhaal: een groep van vijf Vlamingen wordt op 21 juli 2012 administratief opgepakt. Dat gebeurde nadat zij een foto van hen met een Vlaamse leeuwenvlag hadden laten nemen. Ironisch genoeg, rondom hen waren er mensen met vlaggetjes met de Waalse haan. Die werden echter niet gearresteerd. De politie verklaarde dat ze maar op een plaats tegelijk kon zijn!
 
Eigenlijk een lachwekkend argument gezien de Waalse Haan die dag redelijk veel te zien was. Geen enkele daarvan werd gearresteerd. De éne zichtbare Vlaamse Leeuw was daarentegen wel goed voor een urenlange arrestatie.
 
De aantijging was dat deze groep van vijf mensen artikel 31 van het Algemeen Politiereglement hadden overtreden. Dit artikel luidt als volgt: “Iedere samenscholing, betoging of optocht – van welke aard die ook zij – in openbare ruimtes of galerijen en passages op voor het publiek toegankelijk privé-gebied, is onderworpen aan de vergunning van de burgemeester. In principe wordt geen vergunning verleend voor samenscholingen en optochten op zaterdag, in de Vijfhoek van de stad Brussel, met inbegrip van de kleine ring en ten allen tijde voor manifestaties op de Grote Markt of in de straten die erop uitgeven. De burgemeester kan in uitzonderlijke gevallen afwijken van dit principe.”
 
In de diverse politieverslagen en brieven waren er geen expliciete bewijzen te vinden dat deze “menigte” riep of slogans scandeerde. Het enige feit dat voor de rechtbank vaststaat, is dat een groepje van vijf personen een Vlaamse vlag openvouwde en zich hiermee liet fotograferen voor de sculptuur op het Europakruispunt (Centraal station Brussel). Dit ligt zeker niet op het traject van het défilé van 21 juli. De spoorwegpolitie had een lid van de groep verwittigd dat de vlag niet langs dit traject mocht getoond worden.
 
Nu is er een uitspraak in deze zaak.
 
De politierechter maakt in haar vonnis brandhout van het Brusselse GAS-reglement dat - net als elders - niet eens definieert wat onder "samenscholing" verstaan dient te worden. Dat is nochtans het minimum van informatie opdat ook de brave burger minstens zou weten wanneer hij/zij "samenschoolt".
 
In het vonnis verwijst de politierechter naar het in Knack op 29 augustus 2013 gepubliceerde vonnis van de Antwerpse jeugdrechtbank dat toen ook al de Antwerpse GAS-sanctieambtenaar terugfloot voor de "samenscholing" van een paar jongeren die voor de regen schuilden.
 
Niet zonder humor noteert de Brusselse politierechter dat de Vlaamse vlag bij Ministerieel Besluit van (jawel) 11 juli .. 1985 al officieel erkend werd. Wie zich daarmee laat fotograferen op een Brussels kruispunt geeft blijk van "pro Vlaamse gevoelens" (sic) maar verstoort daarmee de openbare orde" niet".
 
De politierechter buisde de Brusselse gemeentesecretaris - in bijberoep GAS-ambtenaar - dus met klank, maar hier eindigt het verhaal nog niet.
 
Samen met de stad Brussel werd de Brusselse belastingbetaler voor dit machtsmisbruik veroordeeld tot het kostenplaatje van de procedure: 820 euro - een minimum overigens. Wel te begrijpen: bovenop de kosten van de eigen Brusselse stadsadvocaat en die van de papierfabriek van de eigen administratie onder het gezag van de stadssecretaris.
 
De vijf Vlaamse betogers kregen in het vonnis elk 165 euro rechtsplegingsvergoeding terugbetaald om hun eigen advocaat mee te helpen vergoeden. Eigenlijk is dat de echte GAS-boete: per saldo nog moeten betalen om te weigeren het slachtoffer te worden van een ambtenaar. Vlaamse burgers die daarmee dus een tweede keer uitgekleed worden door het GAS-systeem.

 
Wat leven we toch in een leuk land!
 
Lees ook het artikel in de Knack. Klik hier!