Als liegen de norm wordt!

donderdag 12 dec 2013

De voorbije dagen ben ik wat geschrokken over enkele reacties in verband met de aangekondigde belastingsverhogingen van ons gemeentebestuur die terecht als kiezersbedrog mogen bestempeld worden.
Sommigen stelden dat het niet meer dan normaal was, dat er tijdens verkiezingscampagnes gelogen om bestwil worden, want zo stelt men, het doel, de macht hebben, heiligt de middelen. Een fundamentalistische gedachte.
 
Ik heb het daarmee bijzonder moeilijk omdat zo de perceptie geschapen wordt dat liegen de norm is.
Je ziet een zelfde denkpatroon in het voetbal: iemand doelbewust de enkel over trappen en er dan nog mee lachen, wordt door een deel van de voetballiefhebbers beschouwd als een logisch onderdeel van de sport, waarover men best niet te veel kankert.
 
Beleidsmensen die met de waarheid een loopje creëren een wereld vol wantrouwen, want was is op de duur waar en wat is gelogen? Wat mag je nog geloven?
De burgemeester heeft tijdens de hele campagne gezegd en geschreven, talloze keren, dat hij de belastingen niet zou doen stijgen. Dat blijkt vandaag dus een grove leugen.
Maar wat moet je dan denken over het onheilspellende verhaal over ons drinkwater, dat leidde tot de verkoop? Was dat dan wel de waarheid?
Of de beloften tijdens het jeugddebat dat de jeugdinfrastructuur van de Koldam naar wens van de jongeren zou uitgebouwd en vernieuwd worden. Is dat dan ook een leugen? Wij vinden in de meerjarenplanning geen budgetten terug die daarvoor zouden kunnen dienen, dus …
 
De burgemeester beweerde twee jaar lang dat het GC Felx Sohie 6,5 miljoen EURO ging kosten om in oktober vorig jaar het prijskaartje te verhogen tot 8,5 miljoen EURO, terwijl hij toen reeds wist dat het 9,5 miljoen EURO was. Moeten wij dit echt normaal vinden? Zijn dat die onschuldige leugentjes, deel van het politieke spel, waar achteraf van blijkt dat ze de hele financiële situatie van onze gemeente dramatisch verzieken, zelfs na het binnenhalen van enkele miljoenen EURO door de verkoop van het water?
Elke volwassen man en vrouw weet dat geen enkele leugen op termijn verborgen blijft. Zoals het schitterend Vlaams spreekwoord ons vertelt: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel …
 
In discussie gebeurt het geregeld dat iemand de opmerking maakt: zou het met jullie aan de macht beter gaan? Was het vroeger zoveel beter? Waarbij verwezen wordt naar de tijd dat CD&V de gemeente bestuurde.
Een dergelijke vraag beantwoordt u beter zelf. U bent zonder twijfel een betere en objectievere rechter dan wij. Ik weet in ieder geval dat het vroegere bestuur er in geslaagd is Hoeilaart te moderniseren, van een druivendorp naar een moderne residentiële gemeente,
 
• met ongeveer het grootste percentage aan riolering van Vlaanderen;
• met een eigen drinkwaterbedrijf dat prima water leverde aan een lage prijs;
• met straten in een goede conditie en een jaarlijks onderhoudsbudget;
• met een verenigingsleven dat via de adviesraden sterk betrokken was bij het beleid;
• met een groenbeheer dat onze gemeente er mooi en verzorgde uitstraling gaf;
• met een Druivenfestival dat kwaliteit leverde voor een aanvaardbare prijs;
• met een veel sterkere economische activiteit (winkels en horeca);
• met een belastingsdruk, rechtsreeks en onrechtstreeks die lager lag;
• met een rusthuis dat niet behoorde tot de duurste van Vlaanderen;
• met een goede sfeer op het gemeentehuis en respect voor wie er werkte;
• met een begroting waarin een stevige reserve vervat zat;
• …
 
Natuurlijk heeft elke periode in de geschiedenis zijn eigen problemen en uitdagingen. Perfectie is niet van deze wereld en het is vandaag zeker niet makkelijker om te besturen dan vroeger. Maar economische crisissen zijn geen uitvinding van deze legislatuur, ze zijn niet nieuw, en geld opdoen is sowieso altijd al gemakkelijker geweest dan spaarzaam besturen.
 
De verstandhouding tussen meerderheid en oppositie is al zeven jaar slecht en dat ligt voor een groot deel aan de wijze waarop ‘leugens’ de norm zijn geworden. Er gaat geen vergadering voorbij, of op het altaar van de perceptie wordt de waarheid geofferd en daar zullen wij blijven op reageren.
 
Waarom zijn beleidsmensen zo bang van de waarheid? Het blijft mij een raadsel?
 
Jan Van Assche

3339 keer gelezen

2 reacties

afbeelding van Micheline Baetens
Jullie moesten allemaal een lange neus hebben, Jan. En als het bij liegen blijft, ben ik al dik content, want 'in jullie tijd' durfde men de burgers zelfs chanteren. Zal ik eens een verhaaltje vertellen, zo rond Kestmis is het er de periode voor? Prettige eindejaarsfeesten, Micheline.
afbeelding van Micheline Baetens
Blijkbaar worden mijn reacties niet meer toegevoegd. Lafheid kan ook een gewoonte worden!