2024 Anders bekeken.
Elke auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn of haar artikel. Hoeilander.be kan niet aansprakelijk gesteld worden.
2024 Anders Bekeken
Momenteel maken de lokale partijen zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in oktober. Zij zijn bezig met het samenstellen van de lijsten en het zoeken naar de juiste partijnaam (Open VLD heeft zich omgeturnd tot Teams 1560? De belabberde indruk van Open VLD nationaal na hun stoelendansjes zal wel meespelen zeker?). Zal CD&V onder die beladen naam naar de Hoeilaartse kiezer trekken? Blijft PRO gaan voor progressief en groen? Wat doet NVA die wel hun winterslaap lijkt te doen? En wat met de nieuwe lijst Eén Stem Hoeilaart?
Hopelijk werken zij ook aan het schrijven van hun programma. Wat zijn de grote lijnen van wat ze in de komende zes jaar willen verwezenlijken? Ik wil ze niet ontmoedigen maar Ik vrees dat steeds meer het motto zal gelden: “veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven”. Want beste lezer, het geld is op in Hoeilaart. De gemeente hoort bij het koppeloton van meest schuldbeladen entiteiten in Vlaanderen. Open VLD en PRO hebben er de laatste 20 jaar zoveel geld doorgejaagd dat in de komende legislatuur niets belangrijk nog te verwezenlijken is. Buiten wat dagelijks beleid wacht het nieuwe bestuur een gemakkelijke termijn. Op de winkel passen, hier en daar de gaten dichten zodat het niet binnen regent en af en toe een streep zwarte asfalt hier en daar. En verder de schulden afbetalen. Het zou wel eens kunnen dat Vlaanderen in de komende jaren Hoeilaart zal verplichten om te fuseren. Alle parameters zijn aanwezig: een zeer hoge schuldgraad (en al zeker uitgedrukt per inwoner) en een autofinancieringsmarge die weinig goeds voorspelt. De burgemeester is trouwens nog steeds niet ingegaan op de vraag om een financiële audit uit te voeren. Kwestie van een objectief beeld te hebben. Maar eerlijk: dat hadden we ook niet verwacht. Als we ooit uitkomen bij een verplichte fusie dan zal het op de rekening van de burgemeester mogen geschreven worden.
Maar, het zou wel eens kunnen dat hij dan al ergens anders een postje te pakken heeft en daar in Kampenhout niet wakker zal van liggen. Voor de lijsten van Kamer en Vlaams parlement ziet het er immers niet zo goed uit voor hem. Maar Open VLD lost dat wel op. Ze zijn daar goed in. Spijtig dat de andere partijen en de inwoners van dit alles de dupe zijn. Alhoewel: we hebben nu toch alles wat een burger wil: appartementen, een middelbare school, steeds meer inwoners (hoe meer zielen hoe meer vreugde, spijtig dat dit de mobiliteit beïnvloedt) en dus een bloeiende commerce, hier en daar een zone 30, een dienst Omgeving die regularisaties aflevert aan de lopende band, openbare diensten waar iedereen in zijn eigen taal terecht kan (al was het chinees), brood en spelen in de horeca en een sportsite die vergelijkbaar is met een van een centrumstad. Misschien kunnen de straten beter. Dat had een beleidspunt kunnen zijn. Maar daar is geen geld voor. Ik zie één beleidspunt dat niet noodzakelijk veel geld moet kosten: een radicaal ander omgevingsbeleid. Zij die volgend jaar meedingen mogen inzake beleid hun grote ambities opbergen. Of anders bekeken: de nieuwe burgemeester en schepenen wachten rustige zes jaren. Elke maand netjes betaald en niet te veel zorgen. Ook niet mis. Enkel de schepen van financiën zal bij de les moeten zijn. De belastingen verhogen in 2025 en de schulden aflossen. Basta. Laat dit vooral niet de pret bederven van een folkloristische verkiezingstijd.