Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Alcoholcharter doet burgemeester de pedalen verliezen!

dinsdag 24 jun 2014

Dinsdag 24 juni - In 2003 werd in Hoeilaart het alcoholcharter geïntroduceerd. Het was een 'gentleman's agreement' tussen gemeente, vereniging en organisatoren om op openbare evenementen geen sterke drank te schenken. Dit charter kwam de voorbije jaren onder druk te staan en was dus aan een opfrisbeurt toe. Hiervoor werd in samenwerking met de adviesraden een werkgroep opgericht. Dit leidde uiteindelijk tot een nieuw charter dat gisterenavond werd goedgekeurd op de gemeenteraad.
 
Groot was de verbazing toen duidelijk werd dat de voorstellen van de werkgroep niet echt vertaald waren in een duidelijk reglement, maar eerder een losse tekst waren geworden vol onduidelijkheden waar verenigingen en organisatoren weinig aan hebben. De werkgroep somde tal van voorstellen op maar die zijn niet verwerkt tot een sluitend reglement. 
 
De overeenkomst (wat blijkbaar het charter vervangt) verbindt de ondertekenaar ( en niet de gemeente) tot het volgende:
 

  • Sterke drank is niet toegelaten op openbare evenementen. Uitzonderingen op die regel kunnen aangevraagd worden aan het gemeentebestuur.
  • Iedere vereniging, organisator of individu kan eenmaal per jaar een toelating krijgen op het schenken van sterke drank, indien de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden.
  • Bij elk evenement waar het schenken van sterke drank is toegelaten door het gemeentebestuur, wordt een sensibiseringsactie georganiseerd door en ten laste van de organisator.
  • Er zullen geen uitzonderingen op het schenken van sterke drank worden toegelaten waar meerdere groepen, individuen of verenigingen gelijktijdig drank aanbieden (zoals Druivenfestival, Meifeesten, Kerstmarkt ...)

 
Bij de bespreking vroeg de oppositie de burgemeester o.a. of hieruit mocht besloten worden dat tijdens de volgende kerstmarkt geen jenever meer zou geschonken worden. Hierop antwoordde de burgemeester totaal onverwacht dat hij zich niet gebonden voelde en zelf de nodige  uitzonderingen zou maken, wanneer hij dat wenste. Dus ook voor de kerstmarkt. 'Er komt geen drooglegging van de kerstmark' opperde hij. Waarom de burgemeester totaal het tegenovergestelde wil doen van wat in de overeenkomst staat, is een raadsel. Als hij niet akkoord was met de nieuwe overeenkomst, waarom liet hij dit punt dan agenderen? Waarom dit dan goedkeuren? Er hing even een ongemakkelijke sfeer. Vooral ProHoeilaart, de meerderheidspartner, wist niet goed hoe te reageren. Na een verward antwoord van de OCMW-voorzitter werd de overeenkomst toch maar, en tegen beter weten in, goedgekeurd. 
 
Er is trouwens nog wat meer fout met het reglement. Vooral het deel over de sensibilisering is zo onduidelijk, zo weinig sturend dat het een maat voor niets is. Het was nochthans niet zo moeilijk geweest hier een draaiboek voor te schrijven.  
Wat bezielt de burgemeester om iets goed te keuren waarvan hij zegt er zich niet aan te zullen houden?
 
Over het al dan niet toelaten van sterke dranken kan je van mening verschillen, dat is een beleidskeuze waarbij de meerderheid beslist. Maar op papier zetten dat je het verbiedt om het dan sowieso toe te laten ...? Hier is iemand duidelijk de pedalen aan het verliezen. Is dit de nieuwe stijl van een kersverse volksvertegenwoordiger?
 
Heeft er eigenlijk iemand van de meerderheid deze teksten vooraf gelezen? Wij betwijfelen het.
 
Hoelang kan ProHoeilaart die absolutistische capriolen nog tolereren, zonder zelf alle geloofwaardigheid te verliezen?
 
Het alcoholcharter heeft tien jaar goed werk geleverd maar met wat gisteren gestemd is, kan je stellen dat het voorgoed begraven is. En op wat voor een manier?