Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

100 jaar en kerngezond

donderdag 17 nov 2011

Donderdag 17 november - Afgelopen dinsdag werd, In het woonzorgcentrum, Hortense Schippers gevierd omdat ze honderd werd.
Dat is bijna een alledaagsheid geworden en toch vinden we met z’n allen dat zo'n jarige in de bloemen moet gezet worden. Iedereen in het woonzorgcentrum verzamelde in de ontspanningsruimte; bewoners én personeel.
 
Hortense beleefde ook een echte familiedag. Al verloor zij enkele jaren geleden een zoon, haar dochter Marie-Louise en haar man waren present, samen met haar drie kleinkinderen.
 
Hortense Schippers werd honderd jaar geleden geboren in Mechelen. Ze leerde Hoeilander, Frans Van Laethem, kennen en nadat het koppeltje huwde, kwam ze in Hoeilaart wonen. Frans werkte er in een groothandel van zuivelproducten en Hortense was in hetzelfde bedrijf aan de slag in de huishouding.
 
Hortense is –gezien haar leeftijd- nog bijzonder kwiek. Tot nu toe had ze nergens last van en is ze dus kerngezond. Eén minpunt: vlak na de Eerste
Wereldoorlog kreeg ze een oogziekte en dat speelt haar tot de dag van vandaag parten.
 
Negen jaar geleden kwam ze in het Hoeilaartse rusthuis wonen. Tot die tijd leefde ze thuis. Helemaal zelfstandig.
 
 Honderd jaar worden, het lijkt meer en meer haalbaar.In 2010 leefden er in ons land 1.559 mensen van honderd jaar en meer. Dat is een verdrievoudiging op 20 jaar tijd. Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest scoort het hoogst: 21 100-plussers per 100.000 inwoners. Vlaanderen telde er 14 en Wallonië 12 per 100.000.
 
(met dank aan Michel Van Mullem)