Koop een echte druivelaar uit de druivenstreek
De provincie Vlaams-Brabant , 3WPlus en hun partners werkten de afgelopen twee jaar aan een intergemeentelijk druivenplatform voor de druivenstreek. De bedoeling was de toekomst te verzekeren van de erkende Vlaams-Brabantse tafeldruif. Het eerste Vlaams-Brabantse druivenplantgoed werd in Solheide (Overijse) gekweekt en kan er gekocht worden.
Het platform van de vier druivengemeenten staat in voor het behoud van de serres, de verspreiding van de kennis van de druiventeelt en steun voor de professionele telers bij het lokaal kweken van streekeigen plantgoed.
De kennis van de druiventeelt wordt verspreid via een cursus ‘druiven telen’. De cursisten kunnen een druivelaar huren in één van de serres van Overijse of Hoeilaart. Sympathisanten van de tafeldruif kunnen ook een druivelaar adopteren.
In Duisburg bouwt 3WPlus Sociale Werkplaats een serre en de site Solheide wordt uitgebouwd als toeristische attractie. In Hoeilaart loopt het initiatief 'Kelleveld'.
Nieuw plantgoed om de erkende tafeldruif te kweken
‘Een van de actiepunten was een kweekprogramma voor streekeigen plantgoed om zo te zorgen voor het behoud van de Vlaams-Brabantse tafeldruif BOB in de druivenstreek’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.
Stekken van de erkende Vlaams-Brabantse tafeldruif moeten immers afkomstig zijn uit het productiegebied van Overijse, Hoeilaart, Huldenberg of Duisburg en van de variëteiten Muscat, Canon Hall, Baidor, Gros Colman, Frankenthal 'De Coster', Royal, Ribier, Leopold III.
Druiventelers die zelf niet kunnen vermeerderen en nieuwe bedrijven moeten plantgoed aankopen bij een bedrijf met gekeurd plantmateriaal uit het productiegebied. In de serre van Solheide werd dit erkend tafeldruivenplantgoed gekweekt.
‘We zijn dan ook blij dat het eerste tafeldruivenplantgoed beschikbaar is. Men kan deze unieke planten aan 12 euro per stuk kopen bij Solheide’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. De planten zijn vanaf nu beschikbaar, maar momenteel nog in zeer beperkte oplage.
Het project kreeg 44.456,75 euro steun vanuit het PDPO-programma voor plattelandsontwikkeling van de Europese Unie.