Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Is de afstand tussen Hoeilaart en Overijse nu wat korter geworden (enkele foto's)?

zondag 29 mrt 2015

Zondagvoormiddag organiseerde het Rodenbachfonds een lezing rond de rivaliteit en samenwerking tussen Hoeilanders en Overijsenaren. Spreker Francis Stroobants, een Overijsenaar, gaf eerst een zeer beknopte geschiedenis van beide gemeenten en probeerde dan in een aantal voorbeelden de 'folkloritische' rivaliserende verhouding tussen de inwoners van beide gemeenten te schetsen. Het is geen geheim dat tot vandaag geregeld grapjes over elkaar gemaakt worden, vooral door de oorspronkelijke bevolking. Voor sommigen behoort dat tot de folklore maar hier en daar zijn toch nog haarden die iets hardnekkiger de tegenstellingen in leven houden. 

Daarna werd kort het verhaal verteld van de fusies in Vlaanderen en waarom beide gemeenten daaraan ontsnapten: blijkbaar een kwestie van een te groot mentaliteitsverschil.

Waar de oorsprong van deze rivaliteit te vinden is, blijkt niet duidelijk te zijn. De ongekende rijkdom van de eerste Hoeilaartse serristen zal ongetwijfeld voor jaloezie gezorgd hebben. Vooral toen de tramlijn "Groenendaal - Hoeilaart - Overijse" in 1894 werd ingehuldigd, zouden de Hoeilanders hun grote welstand aan de meegereisde passagiers uit Overijse nogal duidelijk laten voelen hebben. Overijse plukte pas later de vruchten van de druiventeelt onder glas, toen de gebroeders Sohie en hun eerste navolgelingen al lang 'binnen' waren. In de jaren '50 van vorige eeuw stak Overijse Hoeilaart dan voorbij in het aantal serren al kan men niet ontkennen dat de Hoeilaartse druiven altijd wat ... ronder zijn geweest.

Er wordt wel eens smalend gezegd dat de Overijsenaren vliezen tussen de tenen hebben om stroomopwaarts naar de ontwikkelde wereld te zwemmen (Hoeilaart). Ook noemt men Hoeilanders die naar Overijse verhuizen nogal vaak missionarissen. Het meest brutale gezegde is wel: "hadden ze in Hoeilaart niet gescheten, dan hadden ze in Overijse nooit gegeten".

Er zijn in de geschiedenis natuurlijk ook mooie voorbeelden van goede verstandhouding en gezamelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld Interrand, radio Zoniën ... Een belangrijk deeel van de acteurs van 800 jaar Hoeilaart in 1986 kwamen trouwens uit Overijse, geleverd door Tros en Kunst na Arbeid. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. In de tijd van Radio Zoniën werd tweemal het Interdorpenspel georganiseerd en uiteraard was het louter toevallig dat Hoeilaart beide afleveringen won.

Stof genoeg dus om een lezing van anderhalf uur te vullen en dat deed Francis ook al bleven we wat op onze honger zitten. Misschien moeten we eens een poging wagen om oudere, overtuigde Hoeilanders en Overijse samen te zetten voor een spreekduel. Het zou alvast lachten geblazen zijn, op voorwaarde dat we het als folklore blijven beschouwen en onszelf niet te ernstig nemen.

De dag dat Overijsenaar.be het daglicht ziet, zulen we dat zeker proberen te organiseren maar dan zullen ze 'ginder beneden'  wel eerst met de computer moeten leren werken (grapje).