Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Provincie wil Hoeilaart en Overijse niet bij Halle!

woensdag 19 jan 2011

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft beslist een negatief advies uit te brengen over het voorstel van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois tot wijziging van de grenzen van de kiesdistricten in Vlaams-Brabant in het kader van de organisatie van de provincieraadsverkiezingen. Bourgeois wil met name Hoeilaart en Overijse overhevelen van het district Vilvoorde naar het district Halle. 
In het kader van de provincieraadsverkiezingen worden provincies opgedeeld in kantons, districten en administratieve arrondissementen. Binnen de kiesdistricten worden kandidaatslijsten opgesteld, de zetelverdeling in een eerste fase berekend en de gekozenen aangewezen. Hoeilaart en Overijse maken thans deel uit van het kanton-Zaventem van het district Vilvoorde. Bourgeois wil ze overhevelen naar het kanton en district Halle.

Volgens de provincieraad is het voorstel-Bourgeois niet logisch vermits Hoeilaart en Overijse geografisch noch sociologisch een band hebben met Halle. "De betrokkenheid van kiezers met de provincieraadsverkiezingen en bijgevolg de democratische werking van het provinciebestuur zal verloren gaan als men moet kiezen voor kandidaten uit een district waar men geen of weinig sociologische of politieke voeling mee heeft", aldus de raad.

Ook de politiezone Druivenstreek, bestaande uit Hoeilaart en Overijse, heeft door de aanwezigheid van het Zoniënwoud geen band met Halle. De brandweerpost van Overijse vormt bovendien met die van Zaventem en Vilvoorde één regio. Ook wat de toeristische, culturele en sportwerking betreft horen beide gemeenten eeerder tot de regio Leuven-Dijleland dan tot het Pajottenland. Door de verhuis zou het kiesdistrict Halle bovendien 223.000 kiezers tellen en Vilvoorde nog slechts 148.000. (BELGA)