Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Onwettelijk grondverzet spoorwerken (deel 2)

zaterdag 14 jun 2014

Zaterdag 14 juni - Waarschijnlijk herinner je je ons bericht van 20 mei over het grondverzet van Tucraill aan de wijk Het Leen. De verontwaardiging hierover was terecht groot. Inmiddels heeft het gemeentebestuur een officieel antwoord opgesteld omtrent haar standpunt, wat de toekomst is van deze hoge en door de buren niet gewenste berm. Lees hier het antwoord:  
 
In hoeverre dit een correct antwoord is, willen we nog in het midden laten. Een aantal elementen spreken dit mooie verhaal in ieder geval tegen.

  • Ten eerste is er 'tijdelijk' veel meer grond opgeslagen dan de vergunning toelaat.
  • Ten tweede is de berm over de hele lengte aangedamd op een dergelijke wijze dat de het permanente karakter er haast van af te lezen is. Er is te veel moeite gedaan door de aannemer om te geloven dat dit maar voor even is.
  • Maar wat het meeste twijfel oproept, zijn de verklaringen van schepen Vanderlinden op Facebook (zie hieronder), die een veel duidelijker beeld scheppen van wat hier aan de hand is.  Hij schrijft eigenlijk letterlijk dat de gemeente zelfs mee heeft beslist.

 
 Het heeft weinig zin dit 'welles nietes' spelletje eindeloos aan te houden. Wat Hoeilaart en de bewoners van het Leen verwachten, is dat er klacht wordt ingediend bij TucRail, dat zowel Tucrail als de gemeente op papier zetten dat de omgeving in zijn oorspronkelijke niveau wordt hersteld en dat men schriftelijk meedeelt welke timing zal toegepast worden.
 
Wie het antwoord grondig heeft gelezen, weet dat dit niet gebeuren. De grond zal gebruikt worden om het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) uit te voeren dat op die plek een nieuw tenniscomplex wil aanleggen. Wat nog het meest verbaast, is dat dit allemaal gebeurt zonder aan de bewoners van "Het Leen" en omgeving enig recht op inspraak te gunnen.
 
Het is een oud recept dat nog steeds blijkt te werken: op info-vergaderingen beloven dat alles maar tijdelijk is, om zo de aannemer de kans te geven zijn werk te doen. Een paar jaar later, als het kalf verdronken is, wordt tijdelijk dan definitief. Gewoon even regulariseren en de kous is af. Wie dan beter wordt van de enorme besparingen doordat de gronden niet afgevoerd worden, is niet duidelijk. De omwonenden zullen er geen cent van zien. (wordt ongetwijfeld vervolgd)