Je kan elke EURO maar eenmaal uitgeven!

zaterdag 16 jun 2012

Net als je denkt alles gezien te hebben, gebeurt er toch weer iets onverwachts dat je dwingt om je mening te herzien. Ik heb het over het cadeau van het jaar: de Nero-strip, ‘De verschrikkelijke tweeling’, die het gemeentebestuur sinds deze week GRATIS in alle brievenbus van Hoeilaart steekt. GRATIS is misschien niet het juiste woord: elk gezin betaalt, ongevraagd, €4 (de hele operatie is gebudgetteerd op €17 400 of 702 000 BEF verdeeld over 4 250 brievenbussen).
 
Voor alle duidelijkheid, ik ben een grote fan van Nero en Marc Sleen en ik heb er geen probleem mee dat deze strip, om cultureel-toeristische redenen, in opdracht van de gemeente herdrukt wordt. Ik vind het zelfs prima dat deze Hoeilaartse editie toeristische informatie bevat.
In februari liet het schepencollege ons schriftelijk weten dat de strip zou gebruikt worden als relatiegeschenk voor speciale gelegenheden. Zelfs dat vonden wij een leuk idee.
 
Maar toen twee weken met grote sier werd aangekondigd dat wij allemaal een exemplaar zouden krijgen, moest ik toch even slikken. Het deed me denken aan minister Charles Woeste uit de film “Daens”, die gratis worsten uitdeelde in de werkmanscafé‘s van de stad Aalst, in de hoop zo de verkiezingen te winnen. Negentiende-eeuwse toestanden die je vandaag niet echt verwacht.  
Waarom heb ik hier een probleem mee?
 
Het is een domme verspilling van gemeenschapsgeld, terwijl het ook anders had gekund, spaarzamer.
Men had een bijvoorbeeld waardebon kunnen aanbieden in de “Hier Hoeilaart”, goed voor de strip aan kostprijs, af te halen op de cultuurdienst; men had de Nero-strip kunnen verkopen ten voordele van een goed doel: bijvoorbeeld “het Kinderdorp”; men had het album kunnen gebruiken als prijzengeld voor de Felix Sohieloop of de kindercross ...
 
Dit Neroalbum in alle brievenbussen steken, zorgt er vooral voor dat tal van exemplaren bij het oud papier terecht komen, omdat een deel van de bevolking er helemaal geen interesse in heeft. Het is een ongevraagd cadeau dat men eigenlijk zelf betaalt.
Dat verdient Marc Sleens geesteskind niet.
 
€17400 is veel geld dat waarschijnlijk beter zou kunnen besteed worden. En dan te bedenken dat je als vereniging een factuur krijgt voor elke stoel, tafel en elk podiumstuk dat je nodig hebt voor een activiteit. Met dit “cadeau van het jaar’ in het achterhoofd smaakt dat toch bitter.
 
€17400 verspillen terwijl we ondertussen wel een van de duurste rusthuizen van Vlaanderen hebben, dat er zoveel straten, voetpaden en pleinen slecht aan toe zijn …, het is eens wat anders.
 
Je kan elke Euro maar eenmaal uitgeven. Moet geld van de Hoeilaartse gemeenschap echt gebruikt worden voor verkiezingscadeau‘s?
 
Jan Van Assche
Voorzitter CD&V

3057 keer gelezen