Bedenkingen bij de renovatie van het Gemeenteplein

woensdag 26 feb 2014

In het krantje van de Open VLD dat we vorige week in de bus kregen staat een artikel over de renovatie van het Hoeilaartse gemeenteplein.
 
Iedereen zal het er over eens zijn dat het oude plein toe is aan vernieuwing. Het is niet meer van deze tijd. Een aantrekkelijk centrum zal zeker leiden naar een nieuw dynamisme zoals het nieuwe cultureel centrum voor een nieuwe adem heeft gezorgd.
Uit het artikel blijkt ook dat er reeds ontwerpen bestaan voor het nieuwe plein. Zo wordt er gesproken over acht meter brede terrassen langs de noorderzijde, parkeerplaatsen, een waterpartij…
 
Het artikel geeft echter geen antwoord op bepaalde vragen. Komen er stopplaatsen, –eilanden voor de bushaltes? Worden er groenpartijen voorzien? Het is goed om te lezen dat er voldoende parkeerruimte komt en parkeren gratis blijft, maar werd de mogelijkheid onderzocht om van het plein een blauwe zone te maken? Zal het plein toegankelijk blijven voor de twee jaarlijkse kermissen en de vrijdagmarkt? Het is goed om te lezen dat de werken in vier fasen zullen worden aangepakt en er voor de winkeliers containers zullen geplaatst worden voor de duur van de werken. Dit geeft het aan dat de werken voor ernstige overlast zullen zorgen gedurende een lange tijd. Voor de middenstanders op het gemeenteplein gaat het over hun broodwinning. Daarom lijkt het mij ook billijk dat er lang voor de aanvang van de werken aan tafel gezeten wordt om er voor te zorgen dat de schade tot een minimum beperkt blijft.
 
 
Eerst een reactie op de beschrijving van de plannen. Acht meter brede terrassen aan de noorderzijde. Ik ben eens even een kijkje gaan nemen op de site van het KMI. In 2013 hadden we 118 dagen zon waarvan slechts twee maanden met een gemiddelde temperatuur van 20°C. Dus: twee maanden ‘terrasjes-weer’ . Het lijkt mij dat er bij het ontwerpen van het plein prioriteiten moeten gesteld worden. Een ruimte reserveren voor een nuttig gebruik 2 maanden van het jaar lijkt mij geen prioriteit.
 
Zelf woon ik sinds 1972 op het gemeenteplein. Dit heeft mij geleerd dat beweging op het plein het gevolg is van verschillende zaken: de doorgang van de bussen, de parkeermogelijkheden, de vrijdagmarkt, de kermissen, het druivenfestival en sinds kort ook het cultureel centrum. Hier zou het nieuwe ontwerp rekening mee moeten houden. Anderzijds zou een blauwe zone voor het plein de bewegingen doen toenemen. Veel wagens die dagelijks op het plein geparkeerd staan horen toe aan mensen die rond het plein wonen of er werken. Gedurende de week – op vrijdag na – is er meer dan voldoende parkingruimte op de Sohie-parking.
 
Het artikel begon met een sneer naar het voormalige gemeentebestuur. Niet erg fair. Het is waar dat er maar een deel van de plannen uitgevoerd werden. Volledigheidshalve moeten we er wel aan toevoegen dat de werken bijzonder snel werden uitgevoerd met minimaal overlast. Er was ook permanent toezicht over de vordering van deze werken én een open communicatie. Wij hopen dat de komende werken met dezelfde vlijt zullen uitgevoerd worden.
 
Mijn inspiratie voor dit artikel was: stof. Reeds 3 jaar vragen wij om de ontwerpen te mogen zien, om inspraak te hebben. We weten dat er tekeningen bestaan van deze nieuwe plannen. Daarom hoop ik dat het gemeentebestuur de bewoners en de middenstanders van het gemeenteplein binnenkort uitnodigt om hen de plannen te tonen en hen inspraak te geven.
 
Jan Vanderstraeten

3887 keer gelezen