MARTINE

zondag 29 nov 2020

Martine Tanghe. Bij het schrijven van deze brief maakte ik al meteen een fout: Thange i.p.v. Tanghe. Martine zou deze fout wellicht nooit gemaakt hebben.

Ik zat in mijn laatste jaar aan de KUL toen op de cover van HUMO (toen nog absoluut geen boekske als alle andere) Martine Tanghe stond in badpak, of was het zelfs in bikini. Op een boot denk ik. Het had te maken met een reis die ze maakte met haar latere echtgenoot. Collega’s kot studenten en ikzelf vonden het mooi. Een knappe Martine in bikini. Toen trok het nog de aandacht. Meer zelfs.

Nadien begon mijn loopbaan en mijn sociaal leven . Ik was dan ook weinig en op onregelmatige uren thuis. Ik kon de “journaals” dan ook niet met enige regelmaat volgen. Maar toen wist ik al: dit is een journaliste van “eerste klasse”. Het leven ging voorbij. Martine maakte een zijstap naar de Vlaamse Gemeenschap als woordvoerder, denk ik. Lang duurde het niet en ze verscheen opnieuw op het scherm.In al die tijd slaagde Martine er wonder wel in haar privé ,privé te houden .Geen boekskes.

De kroon werd een beetje ontbloot toen Sigrid Spruyt in een interview (ook in Humo denk ik) nogal wat kritiek uitte op Martine Tanghe. Ik was verrast en een beetje geschokt. Maar daar bleef het bij. Overigens vond ik Sigrid ook een journaliste van “eerste klasse”.

De laatste tien jaar , ik uitbollend en geleidelijk pensionerend , zag ik Martine uiteraard veel meer op het scherm. Niet meer de Martine “in de bikini” , maar ouder wordend. Haar presentatie was misschien nog beter geworden. Ervaring en een beetje gelouterd door het leven kwam ze steeds meer over als een “anker”. Martine in bange tijden. Ik en met mij velen hadden er wat aan . Een anker zoals er geen tweede bestaat. Velen raken niet tot haar enkels en spelen in “tweede klasse” of zelfs nog lager.

Martine bracht ook mede de BRT terug toen VTM uitpakte met Belgische Missen . Of enkelen wegkocht bij de VRT. Niets kon helpen. Benieuwd hoe ze er definitief een punt achter zet. Wellicht met een warme “dank dat u bij ons was”. Wellicht geen bloemen en champagne . In soberheid denk ik.

Het gaat je goed Martine.

Marcel Baeten

 

3828 keer gelezen