Koop lokaal, zeker in deze Corona-tijden!

zaterdag 21 mrt 2020

Het zijn akelige tijden. Het verschrikkelijke virus raast door onze straten, dorpen en landen. We beleven een wereldwijde crisis waarvan het einde nog niet in zicht is. Hierdoor gaan we plots ook anders met mekaar om. Afstand houden, geen stevige handdruk, geen knuffels en al zeker geen kusjes. Vreemd, niet fijn, maar wel noodzakelijk. Samen tegen het virus, we krijgen het wel klein! Liever vroeg dan laat.

Hoe wij na deze crisis met elkaar zullen omgaan wordt nu en de komende tijd beslist. Solidariteit en zorgzaamheid worden aangewakkerd. Respect, ongekende steun aan zorgverleners, deze vieze tijd heeft ook een mooie kant. 

Hoe de maatschappij na deze crisis naar haar handelaars zal kijken, wordt eveneens nu en in de loop van de komende dagen en weken bepaald. 

Alle handelaars moeten zich haast dagelijks aanpassen aan de steeds veranderende realiteit. Open of dicht? Aandacht voor gezondheid van klanten en personeel. Creatief nadenken over hoe we onze klanten kunnen blijven bedienen. Maar ook bezinnen over hoe we onze zaak kunnen redden. Makkelijk? Neen, maar uiteraard noodzakelijk!

Stimuleren om online te bestellen, leveringen aan huis, aangepaste openingstijden, afhaalmenu’s, … In deze periode van onzekerheid en angst blijven we verder doen, zolang het kan en mag, in de hoop de verliezen te beperken en deze moeilijke periode door te spartelen.

En daarom rekenen wij op u, beste consument. Koop lokaal en steun de plaatselijke handelaar!

Wist u dat er het voorbije jaar meer dan 1000 lokale zelfstandige winkels de deur moesten sluiten? Dat dit ook het spijtige gevolg is van ons buitenlands online koopgedrag leidt geen twijfel. Daarom is het goed om aan te tonen dat winkelhieren echt loont. 

Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt, krijgt de gemeenschap terug, want: 

-        Lokale handelaars bieden een service, een verhaal over hun product met kennis en emotie.

-        Vaak gaat het over (h)eerlijke producten, van lokale boeren, serristen of producenten, ambacht staat vaak centraal.

-        Een korte keten van lokale producenten zorgt voor minder transport, schonere lucht en is dus goed voor de ecologische voetafdruk.

-        Lokale handelaars zorgen voor de leefbaarheid, gezelligheid en dynamiek in het dorp.

-        Lokale handelaars spenderen zelf lokaal, het geld circuleert lokaal en zorgt dus voor plaatselijke jobs, alweer prima voor de ecologische voetafdruk.

-        De lokale handelaar zorgt ervoor dat de plaatselijke verenigingen zuurstof krijgen door steun en sponsoring. Zonder hen geen Nerorock, geen Lichtstoet, geen Meifeesten. Ook geen nieuwe truitjes voor de voetbal of ondersteuning aan Scouts of Chiro. 

Met andere woorden, wie een hart heeft voor de lokale actieve gemeenschap, koopt lokaal!

Al deze handelaars hebben hun nek uitgestoken, risico’s genomen. Steun hen, moedig hen aan en koop lokaal. Winkelhier. Zeker nu in deze Corona-tijden. Doe maar!

Michel Joly

Holar&Isca Wijnwinkel / Aperobar

7208 keer gelezen