Jan Van Assche sinds zondag “Ridder in de Orde van het Gulden Masker” (fotoalbum en toespraken)

donderdag 05 okt 2023

Je leest het goed, onze oprichtter/voorzitter is zondag in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange inzet in het socio-culurele leven van Hoeilaart, en daar is onze redactie bijzonder blij mee. Hieronder vind je het korte verslag, het fotoalbum van KarelVA en de toespraken ter gelegenheid van dit heugelijk moment.

Klik hier voor het fotoalbum

Op zondagnamiddag 1 oktober vond de plechtige intronisatie plaats van doprsgenoot, Jan Van Assche, als "Ridder in de Orde van het Gulden Masker".  Deze ceremonie vond plaats in het G.C. Felix Sohie in aanwezigheid van vele vrienden, sympatisanten en familieleden. De muzikale omkadering werd verzorgd door jong talent uit Hoeilaart en de Nero’s muzikanten.

Al jaar en dag zet Jan  zich in voor het culturele leven van Hoeilaart. Om hem te danken voor zijn ongelofelijke inzet voor de druivenstreek hebben Koninklijke Toneelkring De Jonge Druivelaar, Felix De musical, en 'Plezant en Interessant' (Davidsfonds Hoeilaart) hun krachten gebundeld om Jan op een gepaste manier te huldigen. 

Jan Van Assche ontving van zijn ordemeter, Veerle Debusscher, het halssnoer van het Ridderschap in de Orde van het Gulden Masker. Jan is nu de 189ste Ridder in de geschiedenis van de Orde.  

Op deze intronisatie namen diverse sprekers het woord: initiatiefnemer, Ghislian Dewolf; schepen van Cultuur, Pieter Muyldermans; voorzitter van 'Felix, de musical', Eva De Bleeker; voorzitter 'De Jonge Druivelaar', Roger Vanhellemont en uiteraard ook Jan Van Assche. Je vindt deze toespraken in bijlage, onderaan dit artikel.

Over de Orde van het Gulden Masker

De Orde van het Gulden Masker werd door het toenmalig Provinciaal Toneelverbond van Brabant opgericht op 27 januari 1963, naar het model van de Orde van het Gulden Vlies. Het hoofddoel van de Orde is het steunen en promoten van het Amateurtheater.

Het aantal Ridders wordt beperkt tot 63, omdat dit staat voor de laatste 2 cijfers van het stichtingsjaar 1963.  

Over Jan Van Assche (een kort overzicht)

In het culturele leven is Jan van alle markten thuis. Op toneelgebied zette Jan Van Assche zijn eerste toneelstappen in maart 1978 in het zesde secundair, tijdens de culturele avond van het Sint-Jozefscollege. Met de leerlingen van de hogere cyclus regisseerde en speelde hij zijn zelfgeschreven muzikaal toneel: “De Profeet”. 

In 1986 bracht Jan gans Hoeilaart samen voor het memorabele totaalspektakel “800 jaar Hoeilaart” dat hij schreef, componeerde en produceerde. Het was zijn eerste kennismaking met 'De Jonge Druivelaa'r voor wie hij de twee daaropvolgende jaren meteen al twee producties regisseerde. 

Voor de Vrije Sint-Clemensschool produceerde hij in 2004 het totaalspektakel “De 7 Sleutels” en het muzikaal sprookje: “Alban Eiler, de legende van de Lente”, dat hij in 2015 bewerkte en opnieuw regisseerde voor toneelgroep Reintje. 

Ter herdenking van WO I schreef en regisseerde hij “Ik was 14 in ‘14’”, opnieuw een totaalspektakel die hij bracht met de Hoeilaartse verenigingen.Datzelfde jaar speelde en zong hij mee in de productie van De Jonge Druiveaar “Hoeilaart; ‘k zeen a geere II”. In 2017 regisseerde hij voor De Jonge Druivelaar “Mijn vrouw heet Maurice”.

In 2019 realiseerde hij zijn grote droom en verbaasde hij de Druivenstreek met “Felix, de musical”, het massaspektakel over Felix Sohie, de grondlegger van de Hoeilaartse druiventeelt onder glas. Met meer dan 500 deelnemers een 3500 toeschouwers is dit totaalspektakel tot nu toe de grootste en meest succesvolle theaterproductie die ooit in de Druivenstreek werd gecreëerd.

Op het gebied van zang, was Jan op zijn zestiende al dirigent van het plaatselijke kerkkoor. Sinds 2008 organiseert hij om de twee jaar het succesvolle “Hoeilanders zingen Kerstmis” , een kerstconcert met een 20-tal muzikale talenten uit Hoeilaart..

Uiteindelijk is Jan eveneens actief als journalist. Hij richtte in 1980 Radio Zoniën op, waar hij jarenlang informatieve programma's voor en over de Druivenstreek maakte. In 1998 werd de radio omgevormd tot een informatief Internetmedium: Zoniën Internet, dat in 2010 overging in Hoeilander.be, een lokale nieuwssite met zo'n 700 bezoekers per dag dat vandaag nog altijd een zeer gelezen medium is.