Katten registreren en steriliseren? Nieuwe richtlijnen

dinsdag 26 aug 2014

Voor asielen was het al eerder verplicht, vanaf 1 september 2014 ook voor de gewone particulier: je mag voortaan geen katten meer verkopen of gratis weggeven wanneer ze niet gesteriliseerd engeïdentificeerd zijn.

Met deze maatregel wil de overheid het groeiende aantal katten indijken en de overbezette dierenasielen ontlasten In ons land worden er jaarlijks meer dan 30.000 katten naar het asiel gebracht. Daarvan moeten er zo’n 11.000 gedood worden omdat niemand hen wil adopteren. 

Vanaf de leeftijd van vijf maanden is een kat al vruchtbaar. Een niet-gesteriliseerde poes kan per jaar twee tot drie keer werpen en tijdens haar leven dus een honderdtal katjes voortbrengen. De enige betrouwbare oplossing om de geboorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie. Hierdoor vermijd je dat er een nieuwe thuis voor de katjes moet gevonden worden, dat ze worden achtergelaten of dat ze worden gedood.

Iemand wiens kat thuis kittens krijgt en die zélf wil houden, is niet verplicht om die te laten steriliseren. Het blijft natuurlijk wel aangeraden om zodoende ongewenste nestjes te vermijden. 

Ontheffing op de sterilisatieplicht is verder énkel mogelijk indien het katje bestemd is voor een erkende kweker . ..

Kies voor het asiel

Als je een kat in huis wil halen, adopteer er dan eentje in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.

Op de website www.kiesvoorhetasiel.be kan je de voordelen van een asielkat ontdekken. Kinderen kunnen zich online amuseren met de katten Basiel en Cecile, en zo leren hoe ze asielkatten moeten verzorgen. Volwassenen krijgen er nuttige informatie en een lijst van asielen in de buurt.

 

Info:

Groen- en milieudienst

Tel. 02 658 28 75

milieudienst@hoeilaart.be

5986 keer gelezen