Zoniënwoud nu officieel kandidaat werelderfgoed.

donderdag 18 feb 2016

Op 27 januari 2016 hebben de drie gewesten zich in Parijs officieel kandidaat gesteld om delen van het Zoniënwoud als werelderfgoed te laten erkennen. De Belgische vertegenwoordiger bij Unesco, Philippe Potjes, plaatste in Parijs zijn handtekening onder het kandidaatsdossier. Sinds eind januari 2015 prijken delen van het Zoniënwoud op de shortlist van 33 ongerepte beukenwouden. De Unesco wil het Europees netwerk van authentieke beukenbossen vervolledigen, nadat eerder wouden in de Karpaten en Duitsland erkend werden. Naast het Zoniënwoud in België komen bossen in Albanië, Slovenië, Roemenië, Italië, Polen, Oostenrijk, Kroatië, Bulgarije, Slowakije en Oekraïne en Spanje in aanmerking voor die erkenning.

De Unesco-ambassadeurs van de 13 betrokken landen ondertekenden het gezamenlijke erkenningsdossier op 27 januari tijdens een officiële ceremonie in Parijs, in aanwezigheid van de directeur van het World Heritage Center, Mechtild Rössler. Met vijf deelgebieden in het Zoniënwoud mikken ook de drie Belgische gewesten op een inschrijving op de wereldranglijst. In de loop van 2016 brengen inspecteurs van Unesco terreinbezoeken aan alle kandidaat-landen.

Medewerkers van de drie gewesten zullen het bezoek aan het Zoniënwoud minutieus voorbereiden. Verwacht wordt dat Unesco in 2017 definitief beslist welke gebieden als werelderfgoed erkend worden.

(uit E-Zoniën van februari 2016)