Zo vierde Hoeilaart van oud naar nieuw (fotoalbum)

maandag 01 jan 2018

De tijd van de grote oudejaarsavondfuiven is allang verleden tijd. Het laatste massaevenement was in 1978 in de sporthal met zo'n 2000 feestvierders. Die avond speelde Raymond vh Groenewoud bal. Het was een organisatie van Jeugdclub Malpertuus en het weekblad Humo. Tegenwoordig gaat het er veel bescheidener aan toe, onder vrienden, gezellig en zonder al te veel werk ten koste van het feestvieren. Zoals elk jaar gingen we langs op enkele plaatsen. In de Koldam feestten de vroegere zondagsreserven, in het GC Felix Sohie tekenden de 'Blauwe Vinken' voor de gezellige sfeer en de motoclub pakte uit met een nieuw initiatief in het atelier van schrijnwerkerij Frederic Robyn (de vroegere drankenhandel Vantuycom). Overal lekker eten en drinken en vooral zin in een nieuw jaar.

Je moest niet tot middernacht wachten voor vuurwerk. Al van in de late namiddag testten hier en daar enkele ongeduldigen of het buskruit wel zou afgaan. Maat vanaf 23u30 was er geen houden meer aan. Hoe meer het afschieten van vuurwerk verboden wordt, hoe overvloediger de pijlen in 't rond vliegen. Nooit eerder zoveel vuurwerk gehoord dan dit jaar. Zolang de verkoop is toegelaten, zal daar niet veel aan veranderen. Wie huisdieren heeft, weet wat een effect dit heeft op hun gedrag en goedvoelen. De onze bibberden de ganse nacht van de schrik. Zou het niet beter zijn het vuurwerk te beperken tot een kwartier voor en na middernacht. Wat is de meerwaarde van tot 5u 's morgens pijlen afschieten?  Blijkbaar lukt het niet het verbod op te leggen, zou een compromis dan niet haalbaarder zijn: een korte periode vuurwerk?

Voor zover wij weten geen grote incidenten tijdens deze nieuwjaarsnacht al was er toch wat politie-, ziekenwagen en brandweeractiviteit. Hopelijk niks ergs.

In naam van de redactie alvast een alle-dromen-vervullend-nieuw-jaar! 

Foto's: JanVA