W.O.I hulde 11 november: Edgard Sohie (fragmenten uit 'Felix, de musical')

donderdag 10 nov 2022
play video

Traditioneel worden de oorlogsslachtoffers van W.O.I gehuldigd. Ook in Hoeilaart gebeurt dit morgenvoormiddag 11 november.  Om 9u30 is er plechtigheid in de Sint-Clemenskerk. Om 10u30 vertrekt de stoet naar de begraafplaats. Om 10u45 worden daar de gesneuvelden gehuldigd. Om 11u15 wordt Edgard Sohie gehuldigd op de hoek van de Edgard Sohiestraat (wijk 'Lindeke" en om 11u45 verplaatst de stoet zich naar het Ruusbroecpark, bij de gedenksteen.

Edgard Sohie was een neef van Felix Sohie en heeft in 'Felix, de muscial' een bijzonderplaats gekregen. Hieronder vind je de link naar twee fragmenten uit de musical. Het Requiem voor W.O.I en het postume eerbetoon ten huizen van Felix.

Klik hier voor het Requiem!

Klik hier voor het eerbetoon aan Edgard Sohie, bij Felix Sohie thuis!

Te midden van al die welstand en economische groei belandde Europa plots in W.O.I. De keizers, tsaren, koningen, politici en generaals verveelden zich blijkbaar en het resultaat is eenieder bekend. Edgard Sohie (1872 – 1914), de oudste zoon van broer Frans (1829 – 1877) en trots van de familie was kapitein commandant bij de Genie van het Belgisch leger. Hij sneuvelde in de eerste weken van de oorlog, tijdens een opdracht aan de sluizen van de IJzer in Lombardsijde.

Hij liet een weduwe, Maria Cools, na en een zoon, Paul die als militair ingenieur in de voetsporen van zijn vader. Postuum ontving Edgard het Oorlogskruis, de IJzermedaille en de bevordering tot Officier in de Leopoldsorde. Hij ging de geschiedenis in als een officier die een groot respect had voor zijn manschappen, hen toesprak in hun eigen taal en bijzonder geliefd was. Felix Sohie en zijn zoon Ernest zullen gedurende de oorlog tal van gezinnen van o.a. werknemers, opgeëisten of gesneuvelden, financieel ondersteunen wat zeker heeft bijgedragen tot de positieve en respectvolle herinnering die de Hoeilaarste bevolking aan hem heeft.

Felix zelf mag dan wel steenrijk zijn, het lot kan je niet sturen. Hoelang je op deze wereld rondloopt, daar heeft rijkdom geen inspraak in.