Wijkbus officieel in dienst genomen (3 dagen per week)

vrijdag 18 okt 2019

De schepen van Mobiliteit, Pieter Muyldermans (PRO), is vandaag een gelukkig man, maar ook de oppositie is blij gestemd door de komst van de wijkbus. CD&V Hoeilaart nam immers als eerste deze lokale busdienst op in zijn programma. Vanmorgen is een proefproject gestart dat de volgende drie maanden de tijd krijgt te bewijzen dat de wijkbus beantwoord aan een duidelijke vraag.

Met €16000 voor drie maanden (zo'n €95 per dag) mag gerust gesteld worden dat dit een geen goedkoop project is. De toekomst zal uitwijzen of de Hoeilander de wijkbus een warm hart toedraagt. Meer info vind je hieronder.

Om de mobiliteit van de wijkbewoners te verbeteren, lanceert het gemeentebestuur op vrijdag 18 oktober een nieuw proefproject: de wijkbus. De wijkbus rijdt vanaf vrijdag 18 oktober op woensdag, vrijdag en zaterdag viermaal in vier lussen door Hoeilaart en verbindt op die manier de wijken onderling en met het centrum.

Langs de routes vind je verschillende vaste haltes. Iedereen kan gratis meerijden. Zo worden onder meer het Gemeenteplein (met zijn handelszaken, banken, GC Felix Sohie, vrijdagmarkt en bushaltes van De Lijn), de woonzorgsite, het gemeentehuis en het treinstation Hoeilaart vanuit de wijken met de wijkbus bereikbaar.

Klik hier voor het traject, de haltes en de uurregeling. Op 16 oktober kreeg iedereen een folder in de bus.De bus begint zijn traject om 9.34 uur aan de Sintelweg en stopt om 15.22 uur op het Gemeenteplein. ‘s Middags, tussen 11.30 en 13.30 uur, rijdt hij niet. In de bus zijn 16 plaatsen.

Om te beginnen rijdt de wijkbus op proef. Tijdens deze proefperiode wordt het gebruik gemeten. Het is de bedoeling om na een grondige evaluatie, de bus op de meest doeltreffende manier op lange termijn te blijven inleggen.

Neem aandachtig de uurregeling door. De bus rijdt in lussen door Hoeilaart. Soms ben je heel snel op je bestemming, soms rijd je nog een of meer lussen mee.

Voorbeelden

Je woont in de Generaal Lemanstraat en neemt om 9.35 uur ter hoogte van de Guldensporenlaan de bus om boodschappen te gaan doen. Om 9.42 uur kom je op het Gemeenteplein aan.Om naar huis terug te keren, neem je op het Gemeenteplein best de wijkbus van 10.30 uur. Na een korte rit, ben je dan om 10.35 uur weer bij de Guldensporenlaan.Een andere optie is om later naar het Gemeenteplein te vertrekken: met de bus van 10.35 uur ben je er om 10.42 uur. Je doet je boodschappen en blijft daarna gezellig lunchen bij de plaatselijke horeca. Om 13.30 uur neem je ter hoogte van de Wereldwinkel de wijkbus terug naar huis.

Het is vrijdag en je woont op de woonzorgsite. Met de bus van 9.53 uur ben je om 9.54 uur op de markt. Om terug te keren rijd je met de bus van 11.07 uur door de wijk West Hoeilaart (Pittoresque) en kom je om 11.20 uur weer op de woonzorgsite aan.

Je woont in de Albert Rowiesstraat en gaat je opa bezoeken in het woonzorgcentrum. Je neemt om 13.39 uur ter hoogte van je straat de bus, dan ben je om 13.53 uur op Den Dumberg. Je brengt de namiddag samen door en keert te voet (bergaf) terug naar huis.

Je woont boven in de Edmond Vandervaerenstraat en je dochter heeft op woensdagnamiddag gitaarles. Om 13.49 uur kan ze op de hoek van de Brusselsesteenweg (halte Au Gaz) de wijkbus nemen. Om 13.54 uur is ze dan op het Gemeenteplein. Vandaaruit kan ze te voet naar de muziekacademie. Rijdt ze nog even verder mee door Hoog Hoeilaart, dan wordt ze om 14.05 uur aan de halte Muziekschool afgezet.

Het is vrijdag en je woont in de Koedaalstraat. Een mooie wandeling bergaf brengt je naar de markt. Zwaarbeladen keer je met de bus terug. Met de bus van 9.55 uur of 10.55 uur heb je een rechtstreekse rit naar huis, zonder omweg langs een andere lus.

Voor meer info en in geval van problemen, contacteer: gemeente Hoeilaart, tel. 02 658 28 49 (tijdens de kantooruren), onthaal@hoeilaart.be.