Wereldfeest 2016 bracht boeiend Congo-verhaal

zondag 09 okt 2016

't Is altijd weer een gezellige drukte in het GC Felix Sohie wanneer tal van activiteiten samenvallen. In de dag werd de grote zaal gevuld met de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond, in de cafetaria en diverse lokalen kon iedereen opnieuw terecht voor het Repaircafé van Samen Voor. De Bib verwende alle boekenliefhebbers op lekkere wafels en koffie en in de serre stond het Wereldfeest van de GROS in de steigers met standjes uit verschillende hoeken van de wereld. Een groot feest dus met een mooie variatie aan Hoeilanders, jong en oud, die het in hun verkenningstocht duidelijk naar hun zin hadden.

's Avonds werd Congolees gekookt en daarna volgde de talkshow met TV-presentatrice, Kris Smet, die niet minder dan vier boeiende gasten interviewde: Ronny Mosuse, zanger, schrijver en muzikant (The Radio's) die vertelde over de zoektocht naar zijn roots. Zijn vader was immers Congolees. Daarna kwam auteur Ludo De Witte aan het woord die verhelderend sprak over de moord op Lumumba en de Belgische medeverantwoordelijkheid. De derde gast was de bekende VRT-journalist op rust, Walter ZInzen, Congokenner bij uitstek. Met Pieter-Jan Hamels, Centraal-Afrikadeskundige van 11.11.11. werden de aanwezigen nog eens extra ingewijd in de ingewikkelde maatschappij die Congo is.  Een mooi extraatje waren de twee liedjes van Ronny Mosuse.

Een ongelooflijke luxe om deze vier sprekers in één avond te mogen aanhoren. Het werd een boeiende en leerrijke talkshow die geen moment verveelde. Hij had best nog wat langer mogen duren. 

Het Wereldfeest 2016 was thematisch goed uitgewerkt en kende heel wat belangstelling. Een geslaagde editie dus.

Foto's: JanVA