Weekblad stopt, drukkerij blijft en viert binnenkort 90ste verjaardag !

zondag 12 dec 2021

De voorbije weken werden we opgeschrikt door het nieuws dat het weekblad "De Serrist" op 26 januari 2022 voor de laatste keer van de drukpersen zal rollen, 77 jaar na de eerste editie. Op 3 januari 1945, na de bevrijding (W.O.II) startte grootvader Loits de krant, ter ondersteuning van de toen nog glorieuze druiventeelt. Het waarom van deze plotse en onverwachte aankondiging heeft meerdere redenen. Het wordt alsmaar moeilijker om het type papier in voldoende hoeveelheden te vinden om de wekelijkse publicatie te garanderen en het digitale tijdperk maakt het al evenmin evident om een gedrukt weekblad competitief te houden maar de groostste reden is zonder meer het moeten wijken voor het grote bouwproject aan de A. Biesmanslaan. De rotatiepers staat immers in een gehuurd bedrijfspand dat sinds kort eigendom is van de projectontwikkelaar. Deze reuzedrukpers verhuizen of het drukwerk uitbesteden is geen optie wegens de immense kost. Vooral deze realiteit heeft de familie Loits ertoe gedwongen om, veel sneller dan voorzien, te stoppen met de uitgave van haar kroonjuweel: De Serrist.

Maar de drukkerij is veel meer dan enkel het weekblad. Al bijna 90 jaar is de 'Drukkerij van Hoeilaart' een kwaliteits- en succesvolle drukkerij, met een meer dan respectabel klantenbestand en deze handeslactiviteit blijft sowieso doorgaan in het hartje van Hoeilaart, al lezen wij in de omgevingsaanvraag van de projectontwikkelaar dat de Koldamstraat 9, de vestiging van de drukkerij, mee in het project is opgenomen. De familie Loits weigert echter zijn gebouwen te verkopen omdat op die manier ook de drukkerij zou moeten sluiten. Waar vind je immers zomaar geen 600 m2 in het centrum van onze gemeente, om een drukkerij in onder te brengen. 

Hoe dit verhaal zal aflopen, is koffiedik kijken. De projectontwikkelaar verklaarde op de infovergadering van enkele weken geleden wel dat een akkoord zo goed als rond is, maar daar is de familie Loits niet van op de hoogte. Er is met hen zelfs nog niet gepraat.

Dat we het binnenkort zonder ons vertrouwde weekblad zullen moeten stellen, is een streep door de rekening van de vele verenigingen en handelszaken die met De Serrist een schitterend medium ter beschikking hadden om de lokale bevolking te informeren. Ook de vele, vaak oudere lezers, verliezen het contact met wat er zich in de Druivenstreek allemaal afspeelt en de digitale media zullen dit gat nooit volledig kunnen opvullen. Jammer.

Het is daarom met grote spijt en ook met een enorme dankbaarheid dat we op 26 januari afscheid zullen moeten nemen van een prachtig weekblad dat altijd klaarstond om de gemeenschap te helpen. Wij wensen Claude en Laurent Loits veel succes met de drukkerij en bedankt voor 77 jaar "De Serrist'.