Tom Lauwers en Julie Bollue winnen kaastaartenwedstrijd 2021!
Vorige zondag 12/9 vond de jaarlijkse kaastaartenwedstrijd plaats, ter inleiding van het Hoeilaarts Druivenfestival. Er waren 5 creatieve inzendingen en 7 authentieke kaastaarten binnen. De prijsuitreiking vond plaats bij Druiven Van Camp tijdens de Open Serre dag. De uitslag en het recept van de winnende taarten vind je hieronder. (foto's: Sabrina Spinnoy)
Authentieke Kaastaart:
- Tom Lauwers
- Nadine Desmaels
- Yano De Laet
Recept Winnende:
Deeg:
- 300 gr bloem
- 120 gram boter op kamertemperatuur
- 1 el suiker
- 1 ei
- 14 gr gedroogde gist
- 5cl melk
- Wat zout
Beslag:
- 500 gr volle plattekaas
- 4 eieren
- 125 gr suiker
- 125 gr amandelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 el. Mais zetmeel
- 4ml amandelaroma
Compote
- 2 appels
- 150 gr witte druiven ontpit
- Agavesiroop
- Citroensap
- Klein snuifje zout
Creatieve Kaastaart:
- Julie Bollue
- De Berken
- Joke Foubert
Recept winnende – Speculaas cheescake
- 300 gr speculaas koekjes
- 85g gesmolten roomboter
- 300 gr roomkaas
- 350 gr speculaaspasta
- 80 gr poedersuiker
- 500 ml koude room
Stap 1:
- 30 gr speculaas fijnmalen en 3 eetlepels opzij houden voor de afwerking.
- De fijngemalen speculaas mengen met de gesmolten boter.
- Over de bodem van een springvorm van 20-26 cm verdelen en goed aanduwen met een lepel.
- Goed laten afkoelen in de frigo.
Stap 2
- 300 gr roomkaas en 30 gr speculaaspasta goed loskloppen
- 80 gr poedersuiker toevoegen en een snuifje zout. Goed loskloppen
- 500 ml koude room stijf kloppen.
- De slagroom door de roomkaasvulling spatelen.
- Het geheel op de speculaasbodem scheppen en de bovenkant mooi glad strijken.
- Een nachtje in de frigo bewaren.
Stap 3
- Snij de zijkanten van de taart los en verwijder de vorm.
- Verwarm de resterende speculaaspasta lichtjes en roer glad. Het mag niet warm zijn maar wel vloeibaar.
- Maak drips langs de zijkant van de taart. De rest verdelen over het midden van de taart en voorzichtig glas strijken.
- Strooi de overgehouden speculaaskruimels over het randje en leg 2 koekjes bovenop de taart.