Staande ovatie voor sublieme "Hoeilanders zingen Kerstmis" (fotoalbums)

dinsdag 20 dec 2016

Maandagavond zag de Sint-Clemenskerk er weer uit als een normale kerk. Het vergde 12 uur om het grote podium en de geluids- en lichtinstallie terug af te breken en in te laden. De laatste sporen van een memorabel weekend zijn dus snel weer uitgewist. Alhoewel!  De toeschouwers die zaterdag en zondag het kerstconcert bijwoonden zullen nog een hele tijd een mooie herinnering in zich dragen want het concert was, zoals beloofd, echt top.

De gebalanceerde muziekkeuze, de meerstemmige koorzang van Sopraline, de vaak ontroerende solo's, een achtman sterk orkest, het optreden van het kinderkoor Vitamine  ..., alle ingrediënten waren in overvloed voorhanden. De warme sfeer bouwde zich nummer na nummer op zoals dat alleen kan bij een geslaagd kerstconcert, dat na een staande ovatie en stevig applaus kon afronden met een sobere, innige "Stille Nacht, Heile Nacht".

Wie dat nog deed, kan nu niet meer twijfelen: Hoeilaart heeft heel veel talent, jong en oud, dat een prima prestatie kan neerzetten. En ja, daar is hard aangewerkt, maanden en maanden, maar inzet en motivatie zijn positieve waarden die bij mensen kansen creëren om zichzelf te ontdekken, zelfzekerheid te vinden en doelen na te streven.

Natuurlijk was niet alles perfect, voetballcub Anderlecht speelt ook niet perfect en dat zijn pro's! Belangrijk is dat het streven er is om het niveau zo hoog mogelijk te brengen, zodat wie op het podium staat boven zichzelf uitstijgt en het publiek meer krijgt dan het verwacht.

Voor het eerst was er voor het kerstconcert zwaar geïnvesteerd in een geluidsysteem, specifiek uitgetekend en -gemeten voor de Sint-Clemenskerk, met als duidelijk doel iedereen een aangename, duidelijk verstaanbare klank te bieden aan een aanvaardbaar volume. De karwei werd geleverd door Kamiel Van Assche die deze opdracht uitvoerde in het kader van zijn eindwerk 'geluidstechnieken', voor de PXL hogeschool Hasselt. Een dikke proficiat is hier zeker op zijn plaats.

Ook de lichtregie, in handen van Overijsenaar Dieter Meeus, was werkelijk af. Dieter is een fenomeen in de wereld van de professionele showverlichting. Hij was al voor de vierde maal in Hoeilaart op uitnodiging van het Davidsfonds, telkens voor "Hoeilanders zingen Kerstmis", maar deze jubileumeditie overtrof werkelijk alle vorige.

Om het kort samen te vatten. Hoeilaart heeft de lat weer wat hoger gelegd, volledig in de traditie van de 'doenders'. Het zal niet evident zijjn om dit de volgende jaren te evenaren. Maanden van voorbereiding en repeteren, een groot budget, een trouw publiek dat telkens present tekent, het komt niet vanzelf en nergens in er de garantie dat het ook lukt. Het Davidsfonds neemt voor "Hoeilanders zingen Kerstmis" iedere editie een groot risico.

Een heel gemeende proficiat aan alle deelnemers, zangers, zangeressen, musici, technici, de vrijwilligers, het bestuur van het Davidsfonds, de sponsors .. Het concert was echt af. Straf werk!

Geniet na met de schitterende fotoalbums van onze huisfotograaf, KarelVA, die zich werkeleijk heeft uitgeleefd in honderden schitterende foto's. Omdat niet iedereen even veel tijd heeft, kan je hieronder kiezen tussen een volledig album en een beknopt album. Er zijn foto's van beide dagen.

Hoeilander.be verwacht tegen kerstavond ook de videoversie van het concert klaar te hebben voor publicatie. Volg onze website elke dag en blijf op de hoogte.

Nota achteraf!

De dag van de première kropen de griep en verkoudheid langzaam maar zeker binnen in de groep. Eerste slachoffer was initiatiefnemer JanVA, snel gevolgd door Francine, Josse, Birte, Bram, Danny, Wim ... Het virus is duidelijk in het dorp. Ook de scholen lopen leeg. Beterschap aan iedereen die in deze 'warmste week van het jaar' ziek te bed ligt. Maak er toch nog een zalige kerst van.