Schilderij 'Felix Sohie' terug in eigen dorp! (video)

maandag 29 feb 2016

Albert Sohie, de neef van Felix Sohie, was kunstschilder en maakte ook een portret van zijn oom. De achterachterkleinzoon van Felix schonk het schilderij aan de gemeente Hoeilaart. In de trouwzaal van het Hoeilaartse gemeentehuis hangen naast de schouw twee werken van Albert Sohie (1873-1927): het imposante Moeras en het bekende Kasteelhoeve. Het is duidelijk dat Albert een grote fan was van de impressionisten en zich door hen liet inspireren.

Albert – zo bleek nu – maakte, naast vele andere werken, ook een portret van zijn oom Felix (1841-1929). Het toont niet de statige Felix Sohie die we kennen. Albert schilderde een gevoelig portret van zijn oom op latere leeftijd. Al die tijd bleef het schilderij in familiebezit. De achterachterkleinzoon van Felix Sohie heeft het nu aan de gemeente geschonken. Het portret krijgt zeker een ereplaats op het gemeentehuis.

De schilderijen van Albert Sohie kwamen ook ruimschoots aan bod tijdens het totaalspektakel '800 jaar Hoeilaart'. Klik hier voor het filmpje met een hele galerij aan schitterende beelden van Hoeilaart en Overijse,  eind 19de eeuw.