'Samen Voor' vierde 'Dag van de Vrouw' met veel muziek (fotoalbum)

maandag 11 mrt 2019

Gisteren, zondag, vierde 'Samen Voor' haar 5de verjaardag met een groot feest ter gelegenheid van 'De Dag van de Vrouw". De dag begon met een leuk apertiefconcert in samenwerking met de cultuurraad. De Huldenbergse, Nele Hofman, begeleide zichzelf op piano en bracht een selectie van eigen liedjes en covers. Onder de artiestennaam 'Nellis'  verzorgde onlangs het voorprogramma van Tom Helsen tijdens zijn theatertour. Het werd een schitterende kennismaking. In de namiddag stond er nog meer muziek op het programma met een kort concert van Eponine Van de Velde (piano), gevolgd door een stemmingsvolle zangsessie van Elisabeth en Astrid Didden. Zo'n vijftig dames woonden het feets bij, samen met een viertal mannen.

Foto's: Jan Van Assche

De belangrijkste activiteit van de dag was de bekendmaking van de 'vrouw van het jaar' en de 'lifetime vrouw' in het kader van de 'Dag van de Vrouw'. Voor de eerste categorie waren drie dames genomineerd: Maria Adams, Hilde VAn Hecke en Aletha Wallace. Hieronder vind je de volledige emotivatie. Vrouw van het jaar werd Aletha Wallace. Tweede werd Maria Adams en derde, Hilde Van Hecke.

De 'Lifetime Award' ging naar Imelda Deman - Debodt.

Genomineerden Vrouw van het Jaar 2019

Aletha Wallace :  1ste Prijs

Mooie persoonlijkheid, sociaal en zeer actief.  Is bij Gros Hoeilaart en heeft een ontwikkelingsproject in Liberia nl. de bouw van een school, verzamelen en verzenden van schoolboeken, schoolmateriaal, computers,... Schoolboeken inzamelen voor Liberia zorgt er voor dat hun halve huis soms vol staat met dozen met boeken en leermiddelen die verkregen zijn van internationale scholen in de buurt en van onze eigen Bib. Ze organiseerde vorig jaar een goed bezocht Liberia-etentje in de cafetaria ten voordele van LEEF, samen met vriendinnen en helpers van de GROS.

Ook de afsluiting van de 3e Duurzame Doendersdag op 5 oktober 2019 wil zij weer voor haar rekening nemen, ze is een echte ambassadeur van de SDG's, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellinge van de VN. Ze doet dat met Liberiaans eten, een informatieve talkshow en intermezzi, gewijd aan Liberia en LEEF. Ze is ook gastvrouw bij de ontvangst van nieuwe inwoners van Hoeilaart en was tijdens de Meifeesten samen met een kalligraaf Palestijnse naambuttons aan het maken voor kinderen op een zaterdag.

Aletha is ook een pleitbezorger (en met LEEF lid) van het 4depijlersteunpunt, een organisatie vanuit 11.11.11. die kleinere ontwikkelingsinitatieven ondersteunt. 

Maria Adams :  2de prijs

Maria is een onmisbare schakel tussen mensen en verenigingen in Hoeilaart. Met haar creatief talent en daarbij gezond verstand zoekt en vind ze oplossingen waar anderen deze niet zien ! Altijd goedlachs en nooit moe ! Echt een topvrouw ! 

Maria is een vrouw van haar woord, als ze zegt ik ga ervoor zorgen dan mag je op je beide oren slapen het komt in orde en is tot in de puntjes afgewerkt. Zij verdient dat zeker. Maria, is actief voor Femma, zij doet workshops, organiseert uitstappen, lezingen. Is ook vrijwilliger in het rusthuis. Ik vind haar een sterke vrouw.

Hilde Van Hecke : 3de prijs

Ze is heel goed voor de bewoners van het rusthuis, ze doet het met hart en ziel. Buiten dat, gaat ze mensen buiten het rusthuis die het moeilijk hebben, ziek of eenzaam zijn een bezoekje brengen. Iemand met een heel warm hart. Zij durft het ook om een delicaat onderwerp aan te kaarten in het rusthuis in het belang van een bewoner, wat niet altijd geapprecieerd wordt!

Hilde Van Hecke zet zich ten volle in voor de bewoners van ons rusthuis en heeft een luisterend oor voor hun problemen, die ze indien nodig aankaart bij de directie. Ze brengt hen ook een bezoekje indien ze opgenomen zijn in het ziekenhuis. Daarnaast brengt ze bezoekjes aan zieke, ouderen die nog thuis wonen en eenzame mensen. Bij die bezoekjes brengt ze natuurlijk een eigengemaakt gebakje mee. Heeft een hart voor mensen.

Vrouw Lifetime

Imelda Deman – Debodt

De dame die we nu gaan eren is beter gekend onder de naam « de vrouw van de dokter » als onder haar eigen naam, Imelda Debot, weduwe Dr Deman. Imelda is oorspronkelijk van Genk, en is van opleiding vroedvrouw. Ze werkte vele jaren in het St Elisabeth ziekenhuis waar ze haar man leerde kennen. Zo kwam ze terecht in Hoeilaart waar hij een praktijk opende als huisdokter. Bij de geboorte van hun kinderen bleef Imelda dan ook thuis werken om haar man te ondersteunen.  Ze werd zijn rechterhand en assistente en zo kwamen de patiënten eerst bij haar terecht. Zij was diegene die ze tot rust bracht indien ze onrustig en bezorgd waren voor de gezondheid van hun familie of van henzelf. Ze kon ze goed opvangen en vond steeds de geschikte woorden om hun stress een beetje te minderen. Ze was steeds zeer bezorgd met de patiënten van haar man, en dit gedurende een 30tal jaar.  Toen deze ziek werd en niet meer kon genezen,  is ze voor hem een zeer grote steun geweest tot het einde toe.

Imelda heeft ook sinds vele jaren dagelijkse naschoolse opvang gedaan voor een aantal kinderen, en dit blijft ze nog steeds voortdoen. Ze hielp bij de huiswerken van de groteren en organiseerde spelletjes voor de kleinsten en zonder dan ook nog haar vier kleinkinderen te vergeten waarvan ze sommige ‘s woensdags van school haalt.

In de Bib heeft ze haar input en medewerking gegeven aan het creëren en op touw zetten van de  voorlees activiteit voor kinderen op woensdag namiddag. Hier is ze ook nog steeds mee bezig, daar sommige voorlezers het opgegeven hebben en ze niet wil dat dit initiatief zomaar verloren gaat na er al die inspanningen voor gedaan te hebben. Maar in de Bib is ze ook de onzichtbare hand die de boeken weer netjes op hun plaats zet en orde schept, en allerhande vrijwilligers werk doet. Imelda is steeds bereid te helpen.