Opgepast met factuurfraude!

donderdag 09 mei 2019

De PZ Druivenstreek krijgt de laatste weken veel meldingen van factuurfraude. Het is een fraude waarbij de oplichters facturen onderscheppen en het rekeningnummer wijzigen.

De facturen worden op verschillende manieren onderschept. Eén methode is dat oplichters de facturen weghalen uit het postcircuit, bijvoorbeeld de rode postbussen. Ze vervangen deze met andere bankrekeningnummers die ze zelf hebben geopend onder een valse identiteit. Deze vervalste facturen kunnen voorzien zijn van een klein plakbriefje waarbij de klant wordt gevraagd om de factuur te vereffenen via het nieuwe rekeningnummer. In andere gevallen plakt er een sticker over het originele rekeningnummer of werd het document met de computer vervalst.

Belangrijke preventietips:

• Wees attent voor plots veranderende bankrekeningnummers. Aarzel niet om een leverancier hierover even te contacteren;• Wees attent voor enveloppen die lijken al eens geopend te zijn;• Vergelijk de factuurdatum met de datum wanneer je de factuur werkelijk krijgt toegezonden. Als dat langer is dan enkele dagen, dan is dat verdacht, want de meeste bedrijven posten hun uitgaande facturen onmiddellijk na het aanmaken van deze facturen;• Wees aandachtig voor blanco briefomslagen, zonder logo of verwijzing naar de afzender;• Wees aandachtig voor postzegels, veel bedrijven hebben hun eigen frankeermachine en maken geen gebruik van postzegels.

Bij twijfel kan worden nagegaan bij het bedrijf of de uitgever van het document of het nieuwe rekeningnummer correct is. Gaat het om een vervalsing, leg dan meteen een klacht neer bij de lokale politie.  
 
Verdere informatie kan je hier vinden.