Met Kennisbeurs en vtbKultuur naar Nero tentoonstellingen in TRIER

maandag 02 mei 2016

Voor een bezoek aan de groots opgezette tentoonstelling "Nero, keizer, kunstenaar en tiran". In de Duitse maar ook de grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen, worden er dit jaar tentoonstellingen georganiseerd over Keizer Nero. De laatste jaren van zijn heerschappij markeren in het bijzonder het modern beeld van Nero als tiran, antichrist, brandstichter, moedermoordenaar en Romeinse keizer wiens grootheidswaanzin en wreed -heid geen grenzen kenden.

Dit imago werd vooral opgehangen door antieke schrijvers zoals Tacticus, Suetonius en Dion Cassius, leden van een senatoriale aristocratie die Nero niet van nabij kenden. Dit perspectief is bijgevolg zeer eenzijdig en clichématig zoals meer diepgaand onderzoek aantoont. In het onderzoeksdomein heeft men de laatste jaren verschillende  nieuwe en verrassende ontdekkingen gedaan, die een nieuw licht werpen op de keizer.

Dat is dan ook het objectief van deze  tentoonstelling. In de Duitse maar tevens ook de grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen, worden er dit jaar tentoonstellingen georganiseerd met als thema " Nero, keizer, kunstenaar en tiran ".

Kennisbeurs en vtbKultuur gaan er naartoe op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2016.

  • Vertrek: Hoeilaart (sporthal - geen parkeer kaart) om 7 uur - Overijse (Watermolen) om 7 u15. 
  • Ontbijt:  om 8 uur in patisserie Pierson te Courrière.
  • Aankomst in Trier: is voorzien omstreeks 11 uur.

 

Trier is de oudste stad van Duitsland en werd gesticht door Keizer  Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augustus Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse Belgica Prima. Trier was een korte tijd de hoofdstad van het West-Romeinse rijk. De Romeinen bouwden voor de eeuwigheid en dat zullen wij zien. Ook uit latere bloeiperioden kunnen wij nog vele bouwwerken bewonderen.

De drie tentoonstellingen zijn stuk voor stuk echt prachtig!

Programma :

Zaterdag:  via de Romeinse Brug, de Barbara- en Keizersterm rijden we  naar  de Arena (bezoek). Langs de ring rijden wij dan naar de St.Paulinskirche (bezoek) naar Restaurant " Postillion " voor het middagmaal. Nadien naar de Porta Nigra en maken een stadswandeling met bezoek aan het Simeonstift- museum (tentoonstelling "zinnelijkheid en misdaad, de mythe van Nero") en het Museum am Dom (tentoonstelling " Nero en de Christenen"). Vrije tijd om ... te winkelen?

Wij overnachten : buiten Trier in Igel, in het 3***S hotel Igeler Saule. Tel.: 00  49 6501-92610

Zondag:   bezoek aan de permanente tentoonstelling in het Landesmuseum over het Romeinse tijdperk  en de grootse tentoonstelling " Nero-keizer, kunstenaar en tiran ".  Niet minder dan 400 stukken  uit 80 musea en 16 landen worden er tentoongesteld. 

Tijdens deze twee dagen zullen wij ook aandacht besteden aan o.a. De Dom, de Paleisaula, de  Steipe, de Mariazuil, de St. Gangolfkirche, het Keurvorstelijk paleis, enz,enz... want we mogen niet vergeten dat de stad Trier op zich zelve ... een museum is.

Het middagmaal wordt genomen in de stad, daarna vrije tijd om een ... terraske te doen?

Vertrek: in Trier om 17 uur en zullen ca 21 uur thuis zijn.

Richtprijs : 210 Euro

Wat zit er in de prijsCar, fooi chauffeur, btw, baantakst, ontbijt, logies met avondmaal en ontbijt,  2 x  middagmaal en de ticketten voor alle bezoeken.

Wat neem je best mee ? Stevige schoenen en het Mutas kaartje van de Mutualiteit (of iets dergelijks).

Info : bij Lisette De hertogh :Tel : 02 687 28 06 of Paul Vanloo : tel 02 657 23 09.

Het wordt een mooie reisje en met uw goed humeur erbij wordt het een prachtige reis !!!

Belangstellenden storten een voorschot van €50,00 op nr BE37 7340 1889 7528  (Vanloo Paul-vtbKultuur) voor 5 mei 2016.