In memoriam 'Gert Vandervoort'

zondag 25 sep 2022

Het uitvaartcentrum Coorevits-Rosier was veel te klein voor de familie en de massa vrienden en kennissen, zaterdagnamiddag, die present tekenden bij het afscheid van Gert Vandervoort, partner van Elke Flamey, die vorige maandagochtend, op veel te jonge leeftijd, 48 jaar oud, overleed na een ongelukkige val met zijn fiets. Het werd een ontroerend afscheid: een aaneenschakeling van getuigenissen, van familie en vrienden, afgewisseld met mooie fotoalbums op de tonen van zijn lievelingsmuziek.

De meesten van ons kennen Gert van zijn groenten- en fruitkraam op de Hoeilaartse markt en van de scouts en de motoclub. Hij was een vriendelijke, vrolijke, optimistische man die hield van avontuur, reizen en plezier maken op feestjes met zijn vele vrienden, voor wie hij altijd onvoorwaardelijk klaarstond.

Uit de talloze emotionele herinneringen die tijdens dit afscheid kwamen bovendrijven, spande zich een duidelijke rode draad van warmhartigheid en trouw. Iedereen hield van Gert, van zijn 'drive', zijn vrijbuiterschap, zijn drang om met volle teugen te genieten van het leven, steeds samen met anderen.

Ook de Hoeilaartse verenigingen konden altijd op hem rekenen, net als de kooplustige klanten die hij, samen met Elke en zijn mama, met zijn brede, ontwapende glimlach, van het beste fruit en groenten voorzag. Onze vrijdagsmarkt verliest zijn belangrijkste aantrekkingspool.

Ook bij de Hoeilaartse scouts heeft hij doorheen de jaren een onuitwisbare indruk nagelaten. Uit de vele getuigenissen vind je hieronder de brief van de scoutsvrienden. Hoeilaart zal Gert bijzonder hard missen. Veel steun aan Elke en de familie bij dit onwezenlijke verlies.

Lieve Gert, Bruine Beer,

Bruine beer is de totemnaam die wij jou bij de scouts hebben gegeven.  Even online gecheckt op ‘Totemzoeker’ welke eigenschappen bij Bruine Beer genoteerd staan: aanpassend, gemoedelijk, gezellig, intelligent, inventief, onberekenbaar, sterk, uitdagend.

En met die mooie eigenschappen in je rugzak, werd je leider.  Een toffe leider.  Vele welpen van toen weten nog dat er in het lied ‘Baloe de bruine beer’, een zinnetje was dat enkel door hun leider, de echte bruine beer, gezongen werd. Iedereen stil en de bruine beer zong.

Later werd je totem nog uitgebreid met een adjectief, gekozen door je vrienden en medeleiding.  We kozen toen voor het mooie adjectief ‘warmhartige’. Warmharige Bruine Beer, een mooiere en meer passende totem bestaat niet. Want wat was jij een lieve warme leider, wat was jij een vrijgevige, gulzige en hartelijke vriend! 

Je was dat in onze scoutstijd, je bent dat altijd gebleven, onvoorwaardelijk. Bij het ophalen van herinneringen, afgelopen dagen, vertelde je goede vriend Jan ons een heerlijke anekdote van toen jullie samen in leiding stonden. 

Er werd een avondspel georganiseerd, voor de kapoenen, welpen, jongverkenners en verkenners. Alles speelde zich af rond de boswachtershut, wat verder dan de Ganzenpootvijver. Je reed al met de wagen, maar in het donkere bos was je net iets te onstuimig geweest en belandde in de gracht, net niet in de vijver. Paniek, uiteraard!

Jan vond er niets beter op om naar huis te stappen om de Jeep van zijn vader te gaan halen, zo kon de auto uit de gracht getrokken worden. Onopgemerkt met de Jeep wegrijden was geen optie, dus kon Jan niet anders dan het hele verhaal te vertellen aan zijn vader. ‘Den gon ik mei’ zei Gaston. Een niet onbelangrijk detail is dat Jans vader niemand minder dan ‘Gaston den agent’ was, de toch wel wat gevreesde sherrif! Je begrijpt de bolwassing die de jonge scoutsleiders hebben gekregen. En naar verluidt heeft Gaston er ook nooit iets over verteld aan zijn commissaris. We kunnen dit verhaal eindelijk vertellen. De toenmalige commissaris zit hier dan wel onder ons, de feiten zijn intussen verjaard.

En zo hebben we uiteraard nog vele verhalen…

Je was ook tuk op nieuwe snufjes: 

  • de eerste Petzl, die had jij, 
  • gamellen met een speciaal opbergsysteem, die had jij ook als eerste, 
  • een GPS, je was fier om het ons te tonen.

Tijdens onze scoutstijd begonnen we meer en meer samen op stap te gaan, naar ontelbare fuiven hier in de streek. 

En dan volgden de concerten: 

  • samen naar Madness in Londen en Parijs
  • The Specials in de AB en de Roma
  • The Selecter ergens in de Kempen

Later samen met Elke met Bart en Claudia naar binnen en buitenlandse concerten. Ska, Rockabilly, The Slick Beavers, je genoot er met volle teugen van.

En dan de vele bijeenkomsten met de Vissen. Verschillende reizen, ontelbare plezierige en hartelijke momenten! En met steeds hetzelfde gevoel: gulzig, hartelijk, genietend.  Genietend van al wat je dierbaar was.

Het is ons ook opgevallen, beste Gert, dat je als jonge man ook gulzig was in de liefde. Je werd nogal snel verliefd, voor vele meisjes had je een boon. En in jouw geval was dat een dikke boon, want dan ging je er helemaal voor: 

  • bij thuiskomst van een vakantie in de Landes onmiddellijk de moto nemen en terugrijden naar de camping waar je twee weken gezeten had.
  • met de moto naar Duitsland cruisen om die ene mooie deerne op te zoeken. 

Ja, Gert, moest de uitdrukking ‘Coup de Foudre’ nog niet bestaan, ze hadden het voor jou uitgevonden!   

En toen kruiste Elke je pad. Onmiddellijk overdonderd door haar schoonheid en charmes, maar in het begin kwam er niet te veel reactie van de andere kant. Je knipoogde eens, en dan volgde die lach. Het is de gulle lach die het ’m doet!

Je creatieve berichtjes en verjaardagswensen zullen we ook missen. Heerlijke kwinkslagen, steeds geschreven met een knipoog, altijd leuk om lezen.  Of de namen die je ons gaf: Nico Leunis, Guymonade, Jannejanne, Monsieur Michel … Heel veel mooie momenten, maar ook in mindere tijden waren we er voor elkaar.

Na de verschrikkelijke val van Bart enkele jaren geleden waren we erg geschrokken. Het zag er niet goed uit, maar gelukkig herstelde hij volledig. Wie kon toen denken dat jij ook slecht zou vallen…

En dan nog op de zondag van onze Hoeilaartse feesten! Jouw dag: scoutsdorp, Nerorock, een glas met de motoclub, een laatste onwaarschijnlijk plezant danske op het podium van de scouts. Je laatste momenten kon je niet beter kiezen: dansend op je geliefde muziek, in ons scoutsdorp, samen met je vrienden. Gul, hartelijk en genietend.

Het ga je goed, lieve Warmhartige Bruine Beer! 

De vrienden van de scouts