In memoriam 'Eric Van Muylem'

zondag 04 sep 2022

Vrijdagnamiddag heeft de Druivenstreek afscheid genomen van Eric Van Muylem (De Rikke, Rikke Barnum, Rikke Vis). Een tot de nok gevuld uitvaartcentrum Coorevits-Rosier in Jezus-Eik was getuige van een mooie, stijlvolle en ontroerende ceremonie gevuld met Eric's favoriete muziek en tal van mooie teksten van familie en vrienden. De plechtigheid was ook online te volgen en in de schouwburg van het GC Felix Sohie.

Dat Eric enorm geliefd was door velen en een bijzonder uitgebreide en trouwe vriendenkring had, werd bevestigd door de vele honderden aanwezigen, voor wie Eric veel te vroeg is heengegaan. Eric overleed op 26 augustus 2022 plots en onverwacht. Hij werd 65 jaar oud.

Wij zullen ons Eric vooral herinneren als toffe cafébaas, culinaire duizendpoot, kameraad en man van het verenigingsleven, maar ook als de man die eind jaren '70 aan de basis lag van de Hoeilaartse vrijdagmarkt. Het Druivenfestival zal het 'spek met eieren' ontbijt van de Rikke voortaan moeten missen. Hoeilaart verliest aan de Rikke een kleurrijke en sociale Doender die zonder twijfel hard heeft meegebouwd aan onze Hoeilaartse gemeenschap.

Hieronder vind je twee mooi verwoorde teksten die tijdens de plechtigheid aan bod kwamen. De eerste van zijn zus, Greta, en de tweede van zijn goede vriend, Jean-Marie Baert.

Liefste broer, Eric 

Iedereen noemde je den Erik of de Rikke, maar voor mij blijf je ERIC. Ja, op zijn Frans, want ons ma was een française.

Als kleine man kon je er al wat van. Wilde plannen en grootse ideeën. Later zette je dat mooi in de praktijk met het oprichten van verschillende handelszaken: de viswinkel, den Beebop, de Movies en uiteindelijk Den Barnum.

Koken was je passie… Je maakte met plezier eten klaar, zodat je familie en vrienden konden genieten van je kookkunsten. 

7 jaar geleden namen we met veel verdriet afscheid van Davy. Dat afscheid heeft ons allemaal, maar vooral jou, diep geraakt. De laatste jaren werd onze band alleen maar sterker. Allebei grootouder worden, zal daar zeker iets mee te maken hebben. Ik genoot ervan om je bezig te zien, Opti.

Ik ga je heel hard missen. We zullen je allemaal heel hard missen. Gelukkig zijn er al die mooie herinneringen die ik voor eeuwig koester in mijn hart.

Greta

---

Vandaag neem ik in een mooie, serene uitvaart, afscheid van een vriend: de Rikke..of voor velen Rikke Vis… alias Rikke Barnum of voor een goede vriend Ricouille” Papa” en sommige motards noemden je ook 'Gamin' en de reden hiervoor is… niet dat je de kleinste was qua lengte maar steeds met woorden omging in de jeugdige zin van het leven.  

Het was voor mij een eer en voorrecht je te leren kennen Rikke.  Je had letterlijk de wonderlijke gave om met mensen om te gaan en dit met weinig maar gerichte woorden en daden. De rode draad door je leven was, jezelf geven en altijd klaar staan voor je naasten.  Nochtans was het zeker niet altijd rozengeur en maneschijn.  Je had af te rekenen met dierbare verliezen en tegenslagen maar je reageerde als een ondoorprikbare ballon of beter een gesloten boek! 

Je droeg alle leed, hartzeer, rouw en smart. Je kreeg hulp waar je nooit om vroeg van vrienden die je heel warm in het hart hielden. Je voelde je ook ongelukkig bij mensen die een probleem maakten van iedere oplossing. 

Je trein des levens reed door de markt in Hoeilaart waar jij, als vishandelaar trouwens stichter van was. Later volgde de Horeca.  En daarover zijn honderden anekdotes. Om te beginnen met het leger waar je met Marc Michiels als kantine-uitbaters een vrachtwagen alcohol begraven had achter de legerkazerne in Duitsland die we binnenkort zouden opgraven. De legendarische momenten en verkleedpartijen met je vrienden op de markt in Hoeilaart en bij de Jas. Je begon zelf een bloeiende zaak in Gembloux en werkte daarna in De Movies maar opende later je muziekcafé Den Barnum in Hoeilaart. 

Je maakte echt een beroep van je hobby door je professionaliteit ,flexibiliteit en beroepseer t.t.z. je onthaal en het meesterlijk schenken van een glas bier of cocktail. Je kon de klanten echt verbazen met je inbreng en ideeën. Inrichten van activiteiten en muziek hadden geen geheimen voor jou. 

Wat mij het meest verbaast en zeer ongelukkig over ben is…. Je bent weg Rikke!

Ik ga je hard missen!

Ik wens je nu… “ergens” …met je zoon een boerke Stella aan een ronde tafel met een rijkswacht-zwaantje en zijn Palmke, een onderwijzer met zijn Duvelke, de stichter en gitarist van Motorclub Hoeilaart, een dakwerker met ne Stella en zijn zoon samen met een jonge brandweerman die een rum-cola drinken in gezelschap van een boekhouder en zijn wijntje.

De wereld is een bijzondere mens kwijtgeraakt.

Dit is de waarheid….mijn waarheid!

Jean Marie