Mark Pieters schrijft nieuw boek over kunstschilder Albert Sohie

zaterdag 01 okt 2016

Mark Pieters, nazaat van de familie Sohie, de stichters van de druiventeelt onder glas te Hoeilaart, heeft een nieuw boek uit, getiteld: "Albert Sohie en de IJsevallei".  Albert was de zoon van Remi Sohie, de jongere broer van Felix en Isabelle Weustenraad, de dochter van de belastingsontvanger van Overijse. Hij werd geboren op 8 september 1873 en is de enige autochtone kunstschilder van formaat in die periode. Dankzij zijn welvarende familie kon Albert Sohie kiezen voor een onder normale omstandigheden onzekere toekomst als kunstenaar. 

Het resultaat daarvan is een boeiende collectie schilderijen van Hoeilaart en de buurgemeenten, net voor de duizenden druivenserres het landschap ingrijpend veranderden. Het boek geeft een mooi overzicht van de schilderijen, voor zover mogelijk gelocaliseerd. Ideaal om je een beeld te vormen van hoe onze streek er toen uitzag. Daarnaast verzamelde Mark ook tal van berichten uit de pers waardoor we te weten komen wat de kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland vonden over het werk van Albert Sohie. Werk van hem dat in 1903 in Amsterdam verkocht werd, had een prijskaartje van 1000 BEF (vandaag ongeveer €5000), zeker niet slecht.

Mark Pieters is niet aan zijn proefstuk toe. Hij gaf al "Den Berg van de gebroeders Sohie" en "De reizen van de familie Sohie" uit, beiden in 2014.

Wil je het boek online bestellen, klik dan hier voor de website van shopmybooks.com. De prijs is €21.54.  Je kan ook bij Mark thuis terecht in de Grotstraat 21 te Overijse. Tel: 02 687 41 94.

De schilderijen van Albert Sohie kwamen in 1986 opnieuw in de belangstelling door het totaalspektakel "800 jaar Hoeilaart". Er werd toen ook een kalender uitgegeven met enkele van de mooiste  werken. Klik hier voor een filmpje met verscheidene schilderijen die toen getoond werden, op de muziek van "Open Plek in't Bos", het thema van 800 jaar Hoeilaart.

Wie graag met een nostalgisch oog kijkt naar onze mooie druivenstreek, die kan niet anders dan dit boek toe te voegen aan zijn bibliotheek. We bevelen het boek in ieder geval warm aan!