Leerzame avond bij 'Samen Voor' en workshop Elektro!

zondag 12 feb 2017

Hoe ga je veilig om met elektriciteit? Hoe onderhoud je je elektrische apparaten? Wat kan ik zelf doen en wat moet je overlaten aan een deskundige? Vragen als deze stonden vorige vrijdag, 10 februari, centraal tijdens een workshop van 'Samen Voor'. Hans Wagemans, geassisteerd door Oswald Vandaelen gaven tekst en uitleg bij alledaagse problemen die zij bij Repair Cafés tegenkomen.

“Veel mankementen wijzen op eenvoudige onderhoudsgebreken en leiden tot onnodig energieverbruik. Kalkaanslag en verstopte filters zijn heel vaak de oorzaak van een kapotte waterkoker, een koffiezetter, stoomstrijkijzer of een ander warmwatertoestel” heette het.

Geregeld ontkalken is de remedie. Onderhoud geldt ook voor stofzuigers en afzuigkappen waarvan je alle filters moet verschonen en voor koelapparaten waar je ijsvorming, waterafvoer en luchtstroming langs de achterkant van je apparaat moet nakijken.

Op een voor leken begrijpelijke manier ging het daarna over de soorten en kleurcodes van draden en snoeren, de types stekkers en soorten lampen, de IP-waardes van toebehoren die je in een stoffige of natte omgeving veilig kunt gebruiken en wat de aanduidingen lumen en kelvin vertellen over je zuinige ledlamp.

Na het interactieve hoorcollege ging het gezelschap zelf met gereedschap aan de slag door eenvoudige reparaties te verrichten. “Veiligheid staat daarbij voorop”, aldus docent Wagemans die een soortgelijke workshop al eerder had verzorgd tijdens het Repair Café Hoeilaart. Een leerzaam avondje.