Laatste Hoeilaartse politiecommissaris met pensioen (enkele foto's)
Het is niet iedereen gegund maar voor de laatste Hoeilaartse politiecommissaris, Francis Vanderpas, maakte het gemeentebestuur graag een uitzondering. Vorige zaterdag, in de late namiddag, gingen de deuren van het gemeentehuis wagenwijd open voor de tientallen genodigden die dit pensioensafscheid van Francis voor geen geld wilden missen. Zo vaak zal het nog niet gebeurd zijn dat zoveel politieagenten samen in een Hoeilaarts gebouw te gast waren. De sfeer was uitgelaten gezellig.
De receptie beleefde haar hoogtepunt toen de huidige korpschef, Sébastien Verbeke, Francis samen met de burgemeester in de boeien sloeg, dit om te vermijden dat de nieuw-gepensioneerde voor het einde van de toespraken al zou weglopen.
Francis Vanderpas (geboren in 1954) is oorspronkelijk van Wezembeek en begon daar zijn politiecarrièrre. Hij kwam in 1981 naar Hoeilaart om het politiekorps te vervoegen en werd de vijfde commissaris met onder zich 8 agenten. Hij heeft het geluk gehad om in zijn carrière nooit zelf echt bedreigd te zijn met een wapen. Geen levensgevaarlijkse situaties dus maar dat wil niet zeggen dat er in zijn rijke loopbaan geen erge dingen gebeurd zijn.
ZIjn eerste ervaring hiermee was in 1983; een Waverse wapenhandel werd overvallen door zware gangsters. De B.O.B. zette in hun toenmalige Renault 4L de achtervolging in en kon de criminelen in Hoeilaart klem rijden aan de garage Hofkens (verkeerslichten hoek Koldamstraat). De vier politieagenten werden koudweg neergeschoten en zwaargewond afgevoerd. Een half uur later werd het gestolen voertuig uitgebrand teruggevonden in Ukkel.
Een paar jaar later, op 27 september 1985 was er de moordende overval op de Delhaize van Overijse, door de bende van Nijvel: geweld van de ergste soort.
Wat Francis ook niet licht zal vergeten, is het 'Kapelleke van Welriekende'. Niet minder dan 38 maal, steeds de derde zaterdag van de maand, moest het korps uitrukken voor de mogelijke verschijning van de maagd Maria. Uiteindelijk kwam de moeder Gods nooit opdagen in tegenstelling tot de massa gelovigen die de site bevolkte met, zo dicht bij de Ring, elke keer opnieuw een onveilige situatie tot gevolg.
De huidige korpschef beschreef de commissaris met een voorbeeld uit de werksfeer: op de bloedhete 24 augustus 2016 werkte Francis zijn laatste dag. Het was 36° en 162 renners reden een wielerwedstrijd. 100 renners gaven tijdens de 4 uur en 45 minuten durende koers op. Francis werkte de koersopdracht af in volledig uniform met daaronder een kogelvrije vest, inclusief kepie. Ondanks zijn 62 jaar bleef hij fit op post tot de laatste minuut. De plicht voor alles!
Francis Vanderpas zal door Hoeilaart herinnert worden als een echte 'straatflik', een man van de actie op het terrein, die dag en nacht bereikbaar was voor mensen in nood, 41 jaar lang. Hulpvaardig binnen en buiten het werk, een pragmatisch commissaris die de wet kende en deze probleemloos ten velde kon toepassen.
Over de politiehervorming, na Marc Dutroux, heeft Francis een duidelijke mening. De afstand tussen politie en bevolking is groter en onpersoonlijker geworden. De kleinschaligheid vroeger zorgde voor een beter en driect contact met de burger en daarin lijkt de politiehervorming niet echt te slagen.
Op de vraag wat hij in de toekomst plant te doen, nu hij met pensioen is, luidt het antwoord onomwonden dat hij zich maximaal wil storten op de sport: het organiseren van wieler- en andere wedstrijden ziet hij wel zitten. Hoe snel hij zich zal aanpassen is maar de vraag. Hij begon zijn werkdag steeds om 4u30 en dat kan je moeilijk een pensioensuur noemen.
Ten slotte spelde de burgemeester het feestvarken een ere-medaille op, een heuse sherrifster met darop de afbeelding van een druiventros. Daarna werden de boeien losgemaakt.
Francis Vandenpas eindigde het officiële gedeelte met de volgende woorden: "ik geef aan de heren een hand, aan de vrouwen een zoen, vanaf nu ben ik met pensioen!".
Wij wensen Francis nog vele jaren genot van een welverdiend pensioen.