Klem zorgde alweer voor een stevige portie humor (fotoalbum)

zondag 09 apr 2017

Verstand op nul en twee uur lang lachen met zotte situtaies rond 'Voetbal en parfait d' amour', het talrijk opgekomen publiek kreeg toneel te zien zoals Klem dat graag brengt. Geen ingewikkelde verhalenlijnen maar vooral ontspannend theater in het Hoeilaarts dialect. 'Voetbal en Parfait d' Amour' van José Ruysevelts geeft ons een inkijk in een uitgeblust huwelijk waar de liefde nog wel aanwezig is maar de dagelijkse sleur er zo'n dikke laag stof heeft opglegd dat de klassieke problemen nooit ver weg zijn.

Regisseur, Philip Maes, kon weer rekenen op een zee van ervaring met Jean-Pierre Muyldermans en Josiane De Becker voor wie de scène een tweede thuis is geworden. Myriam Van Voorhuyzen, Kathleen Vanherentals en Monique Happaerts hebben ook al wat toneelkilometers op de meter en Patrick Vanstallen speelde een rol, op zijn lijf gegoten. Vermelden we zeker en vast de prima prestatie van Ward Barthholomees die prima stand houdt tussen al dat ervaren toneelgeweld.

'Voetbal en parfait d' amour' is zeker geen meesterwerk en gelukkig had Klem een aantal goedgeplaatste Hoeilaartse kwinkslagen verwerkt in het script, zodat dat, waar het publiek voor gekomen was, een stevige portie humor, meer dan voldoende aanwezig was. Prima prestatie.

Een toneel in het eigen dialect is altijd een verademing omdat het veel dichter bij het publiek staat, maar niet alle acteurs gaan even vlot om met deze sappige taal. Zo eenvoudig is dat ook niet. Misschien moeten er wat 'dialectadviseurs' opstaan die de toneelteksten nog krachtiger en gevatter kunnen maken. Het Hoeilaarts verdient het dat er meer in geïnvesteerd wordt. Het siert Klema dat ze het, net als "De Serristen 2" van Reinjte, aandurven om ons dialect levend te houden.

Hoeilaart heeft een rirjk toneelleven en dat is een ongelooflijke rijkdom. Proficiat.

Foto's: Philip Maes