Kerstin Huygelen presenteerde haar nieuwste boek! (enkele foto's)

maandag 26 okt 2015

In de gezellige herberg ’t Klein Verzet in Terlanen gaf dorpsgenote Kerstin Huygelen een receptie om haar nieuwste boek, ‘DE AFSPRAAK’ voor te stellen aan het groot publiek. De zolder van 't Klein Verzet was bijna te klein wegens de hoge opkomst. De verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Bert Decorte, die voor de muzikale omlijsting zorgde, vertolkte op een verfijnde manier liedjes die voorkomen in het boek en andere nummers uit de jaren ’50.

Daarna gaf Kerstin Huygelen een toespraak waarbij ze een tipje van de sluier oplichtte door het ontstaan en de ontwikkeling van het schrijfproces te schetsen. 

Vervolgens legde Johan Sanctorum de verbanden tussen het boek en de geschiedenis van de vooruitgang uit. De filosoof schetste op een boeiende wijze de periode van de jaren vijftig tot nu. Dit gaf een goed beeld over de thema’s uit het boek, zonder dat hij iets van de inhoud verklapte.

Een receptie met streekbier en vegetarische hapjes sloot deze heuglijke avond af. De aanwezigen kregen nog de kans om hun boek door Kerstin te laten signeren. Achteraf zijn nog velen in het café samengekomen om na te praten en te proeven van de grote selectie bieren. 

Hoeilander.be wenst Kerstin een dikke proficiat!

Hier een korte beschrijving van het boek:

Lasa rangschikte de brieven volgens datum, honderden brieven lagen op de lange houten tafel. Grote en kleine enveloppen, vergeeld of lichtblauw met vliegtuigjes. Omslagen met gapende wonden, waar eens een postzegel kleefde, ontsierden de stapel. Vooral de mooie zegels uit Congo ontbraken. Dagelijks schreef het jonge koppel een brief, soms met een in vitriool en soms met een in honing gedrenkte pen, maar altijd pittig. En al was de taal stoffig geworden, toch kon Lasa moeiteloos in de huid van de schrijvers kruipen. 

De flamboyante Judith walste door het leven, terwijl de eerder bescheiden Jan zijn eigen koers voer. Een banaal liefdesverhaal of toch niet. Eerder een reisverhaal zonder vertrek. Al lezend blikt Lasa terug in de tijd, terwijl zij stilstaat bij vandaag. Aan de hand van de briefwisseling en de opeenvolging van gebeurtenissen in de jaren vijftig, tracht zij te denken over het heden. De protagonisten komen tot leven door hun eigentijds taalgebruik.

De correspondentie is in het Vlaams geschreven, in de spelling die gold voor de uitgave van het Groene Boekje uit 1954.

(met dank aan Myriam W.)