"Hoeilanders zingen Kerstmis" ! Er zijn nog plaatsen voor 14u30 en 19u.

woensdag 14 dec 2016

Over twee dagen is het zover. Het jubileumgala “Hoeilanders zingen Kerstmis’ 5 gaat zaterdagavond in première.  Een goede reden om nog snel, net voor dat mooie moment, poolshoogte te nemen. Een gesprek met de initiatiefnemers die voor het ogenblik de handen vol hebben met het ombouwen van de kerk, en de laatste repetities. Het eerste concert van Sopraline was in 2008 (foto). De kinderen zijn nu allemaal twintigers en ook hun zangprestaties zijn gerijpt.  Tijd voor een paar vraagjes.

Nog niet te veel zenuwen nu het ‘moment suprême’ zo dichtbij komt?

Dat valt wel mee. De laatste repetities verliepen vlot en vrolijk en dat geeft toch wel een gerust gevoel. Iedereen is er klaar voor en, eerlijk gezegd, het is hoogtijd dat dit project zijn finale kent want zolang (9 maanden) aan eenzelfde concert werken,  dat smeekt om een slotakkoord. Een met een uitroepingsteken.

Het is de vijfde editie van ‘Hoeilanders zingen Kerstmis’ , het concept dat jullie met het Davidsfonds om de twee jaar brengen. Wat mag het publiek ditmaal verwachten?

In de eerste plaats populaire muziek. Vorig jaar met “de wereld zingt Kerstmis” zat er heel wat ernstige muziek tussen, wat klassieker van toon; deze vijfde editie sluit meer aan bij wat in 2014 gebracht werd: een combinatie van bekende Vlaamse en Engelse kerstliedjes, afgewisseld met bekende hits van o.a. Will Tura, K3, Edith Piaf, Alicia Keys, Aretha Franklin, Birdie, Frances,  Passenger,  Michel Fugain, Michel Sardou,  Bart Peeters, Elvis Presley …

En dat allemaal gezongen door talent uit eigen dorp?

Inderdaad. En dat is toch echt wel uitzonderlijk. Je zal versteld staan van het zangtalent dat het ‘Glazen Dorp’ te bieden heeft. Wat in 2007 begon als het tienerkoor Sopraline, is nu uitgegroeid tot een stevige zanggroep van tieners en volwassenen. Bij de start waren velen pas 12 jaar. Nu zijn dat allemaal al twintigers die toch wat ervaring hebben met zingen.

Wat is het grote verschil met de vorige vier edities?

Zonder twijfel de meerstemmigheid. Daarom ook dat we er al zolang aan repeteren. We hebben de lat een heel stuk hoger gelegd om professioneler en voller te klinken en dat hoor je onmiddellijk. Daarnaast is voor deze jubileumeditie zwaar geïnvesteerd in showlicht en geluid. De kerk is een moeilijke ruimte  met zijn lange galm en voor onze geluidstechnicus wordt het een hele uitdaging om de zangers en het orkest op de best mogelijke manier te versterken.  Qua lichteffecten wordt dit concert adembenemend.

Wij zijn benieuwd. Hoe gaat het trouwens met de kaartenverkoop?

Prima! Al wil dat niet zeggen dat de drie concerten al uitverkocht zijn. Zo gemakkelijk vul je de kerk nu ook niet. De zaterdagavond is sinds dinsdag uitverkocht maar voor zondagnamiddag 14u30 en zondagavond 19u zijn er nog voldoende plaatsen. Tegenwoordig kopen heel wat mensen hun kaarten liever de dag zelf. Wie liever niet aanschuift aan de kassa, kan tot zaterdagavond terecht bij Mimi’s Optiek op het gemeenteplein en bij de cultuurdienst in het GC Felix Sohie. Daarna kom je gewoon naar de kassa aan de ingang.

We hebben gehoord dat  deze jubileumeditie van “Hoeilanders zingen Kerstmis”  wel eens de laatste in zijn soort zou kunnen zijn?

Deze formule hebben we nu vijfmaal gehad en ik denk dat met deze editie het hoogtepunt bereikt is. Je mag niet onderschatten wat een energie het vraagt om een dergelijk concert te organiseren en de financiële risico’s zijn ook niet min.  Er is nog niets beslist maar als je zeker wil zijn al dit Hoeilaart talent als solist live aan het werk te zien, dan zou ik niet aarzelen. We hebben werkelijk alles uit de kast gehaald.

Naast Sopraline vult ook het kinderkoor van de Sint-Clemensschool  een deel van het programma?

Inderdaad, en ook al voor de vijfde maal. Vitamine Z was er bij de eerste editie in 2008 al bij en zal dus trouw deel 1 en deel 2 van het concert openen. Koen Mertens en Lut Van Hecke zorgen samen met de kinderen telkens voor een onvergetelijk optreden.

Foto Vitamine Z tijdens de eerste editie in 2008

Dan rest er ons nog enkel jullie veel succes toe te wensen en vooral een volle kerk. Dit wordt ongetwijfeld een Hoeilaartse kerst op z’n best!

Die garantie heb je. Mogen we langs deze weg iedereen bedanken die dit weekend komt luisteren en de hele ploeg die dit concert heeft mogelijk gemaakt.  Fijn dat we op jullie allemaal kunnen rekenen.

“HOEILANDERS ZINGEN KERSTMIS” gaat door in de Sint-Clemenskerk,  nu zaterdag 17 december om 20u en zondag 18 december in de namiddag om 14u30 en in de vooravond om 19u.

Kaarten bij Mimi’s Optiek, de cultuurdienst of aan de kassa. 

Foto kinderkoor VITAMINE Z vandaag.