Hoeilander, Benny Vandervaeren, traint de Chinese Pentathlonploeg voor RIO 2016

vrijdag 04 sep 2015

Moderne pentathlon wordt ook wel moderne vijfkamp genoemd en bevat vijf sporten die op een dag worden uitgevoerd: lopen, laserschieten, zwaardvechten, zwemmen en paardrijden (jumping). 

Begin vorig jaar werd Benny Vandervaeren gecontacteerd door de Chineese pentathlonfederatie om het niveau van de ruiters mee te helpen omhoog brengen, ter voorbereiding van de Olympische Spelen in Rio 2016. Chinezen hebben redelijk wat interesse in paarden. Trainers en ruiters uit Europa en vooral dan uit Belgie, Nederland en Duitsland, zijn bijzonder gegeerd, omdat deze landen momenteel tot de beste ter wereld behoren. In China zelf is paardensport op dit niveau nog relatief nieuw. 

Benny Vandervaeren studeerde aan de paardenhumaniora in Bilzen.  Daarna werkte hij lange tijd voor Philippe Lejeune als ruiter. Philippe zelf werd in 2010 wereldkampioen jumping in Kentucky. Benny nam zelf ook deel aan meerdere Belgische en drie wereldkampioenschappen voor jonge paarden. Hij was er de geknipte persoon voor.  

Zijn opdracht als trainer is vooral te werken aan de band tussen paard en ruiter, de houding van de ruiter op het paard en de mentale bijstand op evenementen zoals het wereldkampioenschap in Berlijn, waar het jumpinggedeelte een belangrijke rol speelt op het eindresultaat. 

Het doel voor 2015 was in Berlijn de selectie halen voor de Olympsche Spelen in Rio. Na een tijd gewerkt te hebben China en met daarna de wereldbeker in Rome, begin dit jaar, was het in juli tijd voor het wereldkampioenschap in Berlijn. Hier wonnen twee Chinese meisjes het goud in het teamevenement en won een van de meisjes een zilveren medaille in de individuele finale op zondag. Door deze resultaten is Benny's ploeg al zeker van een plaats op de spelen in Rio.  

Vandaag is Benny, die tegenwoordig in Finland woont, opnieuw werkzaam in China (Peking). Het doel voor 2016 is opnieuw het wereldkampioenschap waar de laatste plaatsen voor Rio worden uitgedeeld. En dan natuurlijk een medaille op de Olympische Spelen zelf.
Knap werk van Benny. Alweer een Hoeilander die het ver heeft gebracht!