Hoeilander aan het hoofd van de Algemene Inspectie (politie)

donderdag 07 sep 2017

Algemene Inspectie (AIG), de controledienst van de politie, heeft een nieuwe inspecteur-generaal. Hoeilander, Thierry Gillis, adviseur van commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie maar ook korpschef van Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem, volgt er François Adam op.

François Adam was sinds 2009 inspecteur-generaal ad interim van de AIG. Hij volgde in maart 2009 Luc Closset op, die eind 2008 een stap opzij had gezet, nadat hij in opspraak was gekomen in de zaak van de omstreden benoemingen van secretaresses aan de politietop.

Thierry Gillis treedt per direct aan op 1 september als nieuwe inspecteur-generaal. Hij verdiende van 2001 tot 2006 zijn sporen als korpschef van de lokale politie van Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Daarna was hij actief als adjunct-directeur van de dienst statuten bij de Algemene Inspectie.

In 2012 werd hij adviseur van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Het is vanuit die functie dat Gillis in januari werd aangesteld als supervisor van de dienst verwijderingen van de luchthavenpolitie in Zaventem. Hij moest er het diensthoofd van de luchtvaartpolitie in Zaventem bijstaan, en de dienst verwijderingen superviseren en begeleiden. De dienst was in opspraak gekomen na het uitlekken van een rapport van de AIG die duidde op wangedrag van enkele leden.

'Zeer integere politieman'Op het kabinet-Jambon klinkt tevredenheid over de aanstelling van de nieuwe inspecteur-generaal. Vanwege zijn verleden wordt hij omschreven als "kind van de geïntegreerde politie". "Thierry Gillis staat bovendien bij vriend en vijand als een zeer integere politieman", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Dat is belangrijk in een functie waarin integriteit centraal staat."

De AIG is net als het Comité P een controledienst van de politie. Terwijl de eerste rapporteert aan het federale parlement, staat de tweede onder het gezag van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Wij wensen Thierry een dikke proficiat!

Bron: www. bruzz.be