"Hoeilaart weleer" toont Hoeilaart zoals nooit tevoren!

vrijdag 16 jun 2017

Donderdagavond werd, in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring, de langverwachte website 'Hoeilaart Weleer' officieel gepresenteerd aan het brede publiek. De schouwburg van het GC Felix Sohie was tot de nok gevuld voor deze eerste kennismaking met dit toch wel uitzonderlijke Internetinitiatief van Erik Plastria: oude Hoeilaartse prentkaarten en foto's.

Prentkaarten waren bijzonder populair in de eerste helft van de vorige eeuw, ze waren als het ware de e-mail van toen en werden vlot gebruikt voor snelle communicatie,(vooral in de periode toen de telefoon nog niet was ingeburgerd  (de post droeg ze vaak de dag zelf nog rond). Er zouden van onze gemeente meer dan 800 kaarten uitgegeven zijn en zij vormen het fotoarchief bij uitstek van hoe Hoeilaart er lang geleden uitzag. 

Het is dus rond die prentkaarten dat de website 'Hoeilaart weleer' is opgebouwd. Op basis van een straatnaam of diverse andere zoektermen krijg je alle foto's te zien van een bepaalde locatie met ook de indicatie van waar de fotograaf toen stond, uit welke hoek de foto genomen is en de historische context. Vandaar kan je verder klikken binnen maar ook buiten de website en zo bijvoorbeeld de oude filmpjes ontdekken die o.a. op Hoeilander.be en Youtube staan. 

Om het met Eriks woorden te zeggen: "deze website zal nooit af zijn want de mogelijkheden zijn eindeloos". Vandaag kan je al 264 foto's raadplegen maar dat is maar het beginaanbod. Erik Plastria heeft naast zijn eigen collectie, ook de verzamelingen mogen inscannen van de grootste verzamelaars: Jan Goossens, Michel Commiant, Ludo Vanderdood, Roger Dewit, ... en heeft dus nog wel even werk alvorens al die fotogetuigenissen voor ons allemaal zichtbaar worden.

Niets dan lof donderdagavond bij de toeschouwers die blij verrast werden door dit uniek initiatief. Erik presenteerde vlot en met passie en demonstreerde wat 'Hoeilaart Weleer' allemaal te bieden heeft en hoe je je weg vindt in al dat moois. Na de presentatie werd ook een glaasje aangeboden. Een topavond!

Wij weten de volgende maanden alvast wat doen want dit pareltje vraagt tijd om te ontdekken, een leuk avontuur voor wie de Hoeilaartse geschiedenis van nabij wil leren kennen.

Een dikke proficiat, Erik Plastria, en vooral ... doe zo voort!

BELANGRIJK:

Wie nog oude foto's, filmpjes, muziekpartituren, documenten... heeft van Hoeilaart, gooi ze a.u.b. niet weg. Neem contact op met de heemkundige kring, met Erik of met Hoeilander.be. Met zijn allen zorgen we ervoor dat niets verloren gaat. 

Wenst u de documenten te behouden, geef ons dan de kans om ze in te scannen. Dank.