Hoeilaart Feest, mooi potentieel maar nog veel werk! (fotoalbum)

zondag 10 jul 2016

'Hoeilaart Feest', het  evemenent waarmee onze gemeente de Vlaamse feestdag viert, trok zondagnamiddag iets te weinig volk op van een succes te kunnen spreken. De formule heeft nochthans alles in zich om een echt feest te worden. Het grote grasveld in het Ruusbroecpark is sowieso een toplocatie voor een gezellige picknick, gecombineerd met een barbeque, en op de overheerlijke Nerowafels van 'Marcs IJs' was zeker niets aan te merken. Wie zich de moeite heeft gedaan om naar het centrum te komen afgezakt, beleefde zonder twijfel een leuke namiddag maar de belangstelling had minstens het viervoudige moeten geweest zijn.  

De dames van de Blauwe Vinken probeerden er 's avonds, samen met Olivier Dewit, de sfeer van de vroegere edities van 'Vlaanderen Zingt' in te brengen en ze hebben ook alles gegeven om daarin te slagen maar opnieuw ontbrak het aan publiek.

Als feest ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag was dit gebeuren te mager. De promotie was onduidelijk en kwam bijzonder laat op gang, en er had ook wat meer mogen geïnvesteerd worden in programmatie en organisatie. Een kwaliteitsvolle dixielandband als enige muzikale bron is toch wat te optimistisch, wil je de massa aan het feesten krijgen.

Het gemeentebestuur doet er alles aan om van dit evenement vooral een mulitcultureel integratiefeest te maken; We kunnen ons trouwens niet van de indruk ontdoen dat men 'Vlaanderen' en het 'Vlaamse' zo goed mogelijk wil wegmoffelen. Jammer, want dan doe je pas aan  polarisering. Het is politiek immers absoluut niet  incorrect om Vlaanderen en de Vlaamse identiteit het met een feest in de verf zetten. Integendeel, elk volk doet het, overal ter wereld.

En toch heeft dit 'Hoeilaart Feest' alles in zich om, indien er wat budget wordt voor vrijgemaakt, een tof evenement te worden. Al moet het allemaal  'meer' en 'beter' worden. Voor de 'Dag van het Paard' eind augustus is een bedrag van meer dan €10 000 ter beschikking gesteld. Je kan toch moeilijk gaan aannemen dat een paard meer waard is dan een vlaming! 'Hoeilaart Feest' verdient meer budget.

Nog een pluim voor de e-bikebeurs die in de namiddag werd georganiseerd. Het aanbod was mooi en gevarieerd en de info professioneel. Wie nog geen e-bike heeft, moet er zeker eens over denken!

WIl dit 'Hoeilaart Feest' volgend jaar uitgroeien tot een succes, dan lijkt me de eerste stap om de verenigingen mee te betrekken bij de organisatie. Alleen zo zal het draagvlak groot genoeg zijn om er een echt feest van te maken. We leven op hoop.

Foto's: JanVA