Herdenking 11 november in het teken van Henri Caron (UPDATE - fotoalbum plechtigheid)
Voor de herdenkingsplechtigheid '11 november' kwam in vergelijking met andere jaren, veel volk opdagen. De hulde aan Henri Caron en de aanwezigheid van diverse Hoeilaartse militairen zal daar zeker niet vreemd aan geweest zijn. Hieronder vind je het verhaal van deze gesneuvelde die na amper 1 dag oorlog in 1940 het leven liet. Het fotoalbum geeft je een beeld van de herdenking.
Waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan wanneer je door de Henri Caronstraat reed of wandelde, maar deze drukke weg in het centrum van onze gemeente is vernoemd naar een gesneuvelde Hoeilander uit W.O.II. Sinds dit jaar wil het gemeentebestuur op 11 november telkens zo'n straat bezoeken en de familie betrekken bij de huldiging. Henri Caron is dus de eerste gesneuvelde die deze eer te beurt valt.
In de nacht van 10 mei 1940 vallen de Duitsers België via Limburg binnen. De omgeving van het Albertkanaal krijgt het zwaar te verduren. Duitse vliegtuigen overvliegen de regio . De commandopost van het 14e Artillerieregiment staat opgesteld in het kasteel van Alden Biesen. In de vroege morgen 11 mei dreigt deze te worden omsingeld door oprukkende Duitse tanks. De korpscommandant en zijn staf slagen erin te voet te ontsnappen.
In de toren van de Sint-Albanuskerk Vlijtingen (Riemst) heeft de 1e Groep Batterij 1, 2 en 3) een observatiepost ingericht. Op 10 mei om 5.00u volgen de eerste luchtaanvallen van de Duitsers. Deze zullen duren tot 20u. De kerktoren wordt zwaar beschadigd. In de nacht van 10 op 11 mei volgen hevige beschietingen. Om 7.00u meldt de gehavende observatiepost in de kerktoren van Vlijtingen dat een zestigtal Duitse infanteristen naderen vanuit Lafelt. Even later worden ze waargenomen op het kerkplein van Vlijtingen. De 1e Batterij wordt aangevallen en verdedigt zich heftig. De Houwitsers zijn niet bruikbaar voor de verdediging van de stelling en de artilleristen, uitgerust met karabijnen, ieder met 15 patronen, zijn geen partij voor de Duitse infanterie die over automatische wapens beschikt. De 1e Batterij wordt omsingeld en tijdens de gevechten sneuvelen de Batterijcommandant en de Hoeilaartse soldaat, Henri Caron. Deze laatste wordt dodelijk gewond door een schrapnel (soort granaat, gevuld met loden of stalen kogels) toen hij had plaatsgenomen op een legertruck. Henri Caron (zie foto) was 26 jaar oud. De oorlog was een dag oud. Veertien dagen eerder had zijn echtgenote, Simonne Coorevits, hem een dochtertje geschonken: Godelieve.
Henri had zijn militaire dienst volbracht in 1934 maar werd heropgeroepen op 1 september 1939. In het Hoeilaarts gemeenschapsleven was hij goed gekend als een talentvol toneelspeler. Hij schreef zelfs een eigen toneelstuk dat met succes werd opgevoerd door de Hoeilaartse Kajotters, waarvan hij een van de stichters was.
De 11 november herdenking start om 10u met een eucharistieviering in de Sint-Clemenskerk. Om 10u45 gaat het in stoet naar het kerkhof. Om 11u volgt op het kerkhof de hulde aan de gesneuvelden van W.O. I en II en de Koreaoorlog met toespraken en 'The Last Post'.
Daarna trekt de stoet verder naar de Henri Caronstraat waar de gesneuvelde gehuldigd wordt in aanwezigheid van zijn familie. Van daar gaat het naar het monument in het gemeentepark. Iedereen wordt uitgenodigd om de plechtigheden bij te wonen.
(met dank aan Michel Erkens)
Bekijk ook dit videofragment uit '800 jaar Hoeilaart' (1986). W.O.II
Bekijk ook dit videofragment uit: 'Ik was 14 in 14' (2014) - W.O.I
Bekijk ook dit videofragment uit: 'Ik was 14 in 14' (2014) - Oh Vaderland
Voor alle fragmenten uit: 'Ik was 14 in 14', selecteer bovenaan 'DoenderTV'.
Foto's JanVA