Gilberte Marchand en het Ruusbroeckoor winnen Hoeilaartse Parel (fotoalbum)

woensdag 15 nov 2017

Dinsdagavond vond de prijsuitreiking plaats van de Hoeilaartse Parel, de tweejaarlijkse cultuurprijs uitgereikt door de cultuurraad. Deze prestigieuze trofee wordt gekozen uit de vele nominaties, in het begin van dit jaar uitgebracht door de verenigingen. Voor deze editie waren dat in de catgeorie personen, Eliane en Robby Beelen, Bob Walkiers, Alfons Van Orshoven, Paul Vandenput, Gilberte Marchand, Beatrijs Dhont en Hubert Didden.

De genomineerde verenigingen en evenementen waren: vtb Cultuur, Jeugdkoor Sopraline, De Jonge Druivelaar, toneelproductie "De Serristen 2" en "The Broken Circle Breakdown", toneelgroep Reintje, Samen Voor, de ploeg van Nerorock en het Ruusbroeckoor. 

Uit deze longlist kozen de verenigingen de volgende finalisten:

Voor de personen:

 • Bob Walkiers, de man die van het Hoeilaarts fotoarchief, binnen de Heemkundige Kring, zijn levenswerk gemaakt heeft. Een gigantische klus.
 • Gilberte Marchand, de enthousiaste en dynamische voorzitster van de Seniorenraad die haar adviesraad serieus op de kaart heeft gezet.
 • Beatrijs Dhont, de vroegere cultuurcoördinator, die sinds 1985 de duivel doe al was in de cultuursector en de toeverlaat van het verenigingsleven. Vandaag beheert zij met haar echtgenoot de Oxfam Werelwinkel.

Voor de verenigingen en evenementen:

 • Jeugdkoor Sopraline, opgericht in 2004 en sindsdien verantwoordelijk voor de vijf edities van "Hoeilanders zingen Kerstmis" en de "Kerstmis in Hoeilaart" concerten van het Davidsfonds, de muzikale opluistering van de Plechtige Communie en het Vormsel, de deelname aan "Hoeilaartse poëzie op muziek" en "Hoeilaartse Melodieën"..., o.l.v. Jan Van Assche.
 • Het Ruusbroeckoor, 41 jaar geleden opgericht als meerstemmig koor en sindsdien verantwoordelijk voor tal van concerten en voor de muzikale omlijsting van tal van eucharistievieringen in de Sint-Clemenskerk o.l.v. Johan Sluys.
 • De ploeg van Nerorock, de sterke groep jonge mensen achter het grootste popfestival uit de Druivenstreek dat de voorbije jaren, tijdens het Druivenfestival, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste evementen van het jaar en met Nerorock en Adhemarrock een van de belangrijkste peiler is van de jaarlijkse druivenfeesten.

En de winnaars zijn:

Hoeilaartse Parel 2017, categorie personen: Gilberte Marchand (rechts op de foto)

Hoeilaartse Parel 2017, categorie vereniging en evenementen: Het Ruusbroeckoor

Een dikke proficiat!

Zij horen voortaan thuis in de galerij der Hoeilaartse Parels. Daartoe behorne reeds:

 • 2005 - Albert Michiels / toneelgroep Reintje
 • 2007 - Paul Vanloo / Het Hele Dorp
 • 2009 - Roger Demaerschalk / Heemkundige Kring "Het Glazen Dorp"
 • 2013 - Jeannine Van Houtte / Wandelclub 't Beukenootje
 • 2015 - Jan Van Assche / Serreproject Kelleveld
 • 2017 - Gilberte Marchand / Het Ruusbroeckoor

Na de proclammatie volgde nog een meer dan gesmaakt optreden van de Hoeilaartse westernfolk band "Winston Wutu" die het publiek deed wegdromen in een sfeer van weemoed met knap gitaarspel en zang. 

Een meer dan fijne avond dus waarop toch wel wat meer volk had mogen afkomen. Het gaat de goede richting uit met de 'Hoeilaartse Parel' maar er mag zeker en vast nog wat gesleuteld worden aan dit project dat tot doel heeft mensen culturele erkenning en respect te geven voor de mateloze inzet binnen de Hoeilaartse gemeenschap. Vooral de betrokkenheid van alle verenigingen is een werkpunt. 

Foto's: JanVA